Politik

MHF turnerar med alkobommen

Just nu är MHF, Motorförarnas helnykterhetsförbund, ute på turné i sydöstra Sverige med en mobil anläggning för nykterhetskontroll. Tanken är att skapa intresse för detta smidiga sätt att kontrollera förares nykterhet.

MHF har under 2013 framgångsrikt testat alkobommar i Stockholms och Göteborgs hamnar. Det har visat sig vara en effektiv och kostnadsbesparande metod att kontrollera bilförare som lämnar färjorna.

Nu tar man nästa steg och turnerar sedan några dagar med en mobil alkobom i bland annat Linköping, Jönköping och Växjö, för att väcka intresse hos allmänhet och företag. Den mobila bommen är enkel och kan placeras var som helst för att demonstrera funktionen: när bommen är stängd blåser en person i munstycket och därefter öppnas den om personen är nykter. En buss med en kontrollcentral övervakar det hela och kunnig personal finns på plats för att besvara frågor.

– Vi upplever att intresset är stort. Allmänheten är nyfiken och de flesta tycker att detta är jättebra och anser precis som vi att ingen ska dö på grund av rattfylla. Nu hoppas vi att polis och andra myndigheter, exempelvis försvarets anläggningar och industrier, nappar. Polisen har ju betydligt färre manuella nykterhetskontroller just nu, så detta borde vara mycket intressant. Det går fortare än manuella kontroller och är väldigt effektivt, säger Micke Valier, kommunikationsansvarig på MHF.

Han berättar att MHF har fått mycket press tack vare turnén med alkobommar.

– Det här är häftigt, smart och ett bra sätt att få bukt med rattfylleri. Nästa vecka kommer vi att vara i Göteborg och en turné i Västsverige, och senare södra Sverige, kommer att ta vid, säger Micke Valier.

Mer från Accent