Medvedev kampanjar för nyktrare Ryssland

”Om man ska vara uppriktig så har det inte skett några som helst förändringar, inga alls, man måste vara ärlig.” Orden kommer från Rysslands president Dmitrij Medvedev. För en tid sedan tog han initiativet till en kampanj som ska begränsa alkoholskadorna i landet. Men det går trögt.

Hittills har Medvedev föreslagit hårdare kontroll över alkoholförsäljningen, särskilt till unga. Fler åtgärder är att vänta eftersom man bara börjat ompröva politiken. Medvedev betonar också att bara om Ryssland kan erbjuda goda levnadsvillkor i en bred bemärkelse så kommer vodkadrickandet att minska på allvar.

Vid årsskiftet infördes ett minimipris på vodka i Ryssland. Den nya lagen innebär att en halvliter vodka inte längre får säljas billigare än 89 rubel (21 kronor). I praktiken innebär detta nästan en fördubbling av priset för de billigaste vodkasorterna.

Man har bland annat skärpt kampen mot rattfylla. Som en liten lektion visade rysk tv nyligen hur Medvedev och premiärminister Vladimir Putin gick på en mindre restaurang för att se Ryssland spela fotboll mot Argentina. Putin beställde ett stort glas öl och Medvedev te. Efteråt åkte de iväg i bil
– med Medvedev bakom ratten.

Som ett led i kampen mot alkoholismen har Medvedev också bestämt att ölflaskorna ska bli mindre. Den vanliga storleken är nu en halvliter, men det finns också stora plastflaskor på två, tre och ännu fler liter. Enligt åtgärdslistan som Medvedev bestämt ska 330 ml bli den största tillåtna storleken på ölflaskor och burkar. Förpackningarna ska också få en varningstext.

Maria Söderberg

Mer från Accent