Politik

Mai Linnea Eriksson & Sven Eriksson

Hur känns det att ha utsetts till Årets Eldsjälar 2017 av Botkyrka kommun?

– Vi är egentligen tveksamma till utmärkelser. Som ideellt engagerade sedan ungdomen vill vi inte sticka ut. Vi är ju många som gör bra saker för andra. Men vi måste ändå säga att vi tycker det är kul och att det känns rättfärdigt. Vi har lagt ner mycket engagemang i de frågor som ligger oss varmt om hjärtat; funktionshindrade barn och deras rätt till en bra vardag och fritid. Och vi har genom vårt påverkansarbete lyckats förbättra situationen i kommunen.

Varför ni gör detta?

– Vi har en utvecklingsstörd dotter och har även andra erfarenheter av handikappade i familjen, så det känns självklart att engagera sig. Jag har varit ordförande i FUB i Botkyrka, en intresseorganisation för människor med utvecklingsstörning, och startat en 30+klubb och en sommarklubb för utvecklingsstörda. Tidigare bedrev vi scouting inom NSF:s ramar, där personer med utvecklingsstörning deltog i läger med övernattningar och annat skoj. Vår patrull hette Räven. Men nu när vi är pensionärer och inte orkar anordna läger använder vi vår tid till att driva de här frågorna i FBU. Vi har lyckats påverka kommunen som förra året blev bäst på LSS-frågor!

Hur märks det i ert arbete att ni är IOGT-NTO-medlemmar?

– Alla arrangemang har självklart varit alkohol- och drogfria. Vi har varit medlemmar sedan vi var unga, och våra föräldrar var också nykterister. Jag har bland annat suttit i IOGT-NTO:s förbundsstyrelse. Man kan säga att nykterhetsrörelsen har skolat oss, det är där vi har fått vår föreningsvana, det ideella engagemanget och drivkraften.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer