Mackan blev full på lättöl

Mackan Edlund.

Tv-duon Erik och Mackan fick en fråga från en tittare under programserien ”Erik och Mackan – Snygga och smärta” om huruvida det gick att dricka sig full på lättöl. De bestämde sig för att pröva. Efter sju lättöl hade Mackan Edlund 0,6 promille alkohol i blodet, det motsvarar den promillehalt han skulle haft efter 14 cl starksprit.

På hur lång tid drack du ölen?
– Jag tror det var någonstans mellan 30 och 60 minuter.

Kände du dig påverkad?
– Nja, jag minns inte, jo lite. Men det gick snabbt över. Vi tog blodprov ca 10 minuter efter den sista ölen som jag drack, alkoholen tar egentligen en halvtimme innan den når blodet, så det är lite missvisande, men stämmer nog ganska bra. Men fyllan gick över ganska snabbt. Hade jag druckit sju starköl hade jag varit riktigt full väldigt länge.

När började du känna dig påverkad?
– Efter kanske 4, men man blir mer kissnödig än onykter.

Hur påverkad var du på en skala från lätt salongsberusad till aspackad?
– Lätt salongsberusad.

Var det svårt att dricka sig full på lättöl?
– Ja det är svårt. Man måste dricka väldigt mycket vätska för lite effekt, men visst det går. Det var det vårt test visade. Jag fick inte köra bil efter testet om jag mindes rätt.

Fick du dricka så intensivt att det var svårt att få ner vätskan?
– Nja, inte så intensivt, men så pass mycket att det förlorade sin charm.

Trodde du att det skulle gå att dricka sig full på lättöl?
– Nej, det trodde jag inte. Men vi hade läst ett test eller protokoll någonstans om att en lättöl innehöll 2 cl sprit vilket gjorde att man borde kunna bli full på det hela och detta måste vi testa. Mitt resultat visade att jag hade exakt den promille man skulle teoretiskt kunna få av si och så många lättöl.

Kan man anta att du är en person som är van att dricka alkohol och har en viss tolerans?
– Ja det kan man anta. Finns andra klipp från samma serie som visar detta med all önskvärd eller icke önskvärd tydlighet.

Hur många lättöl tror du att en nykterist skulle behöva för att bli full?
– Oj, det är ju svårt. Kanske tre i snabb följd. Men det skulle ganska snabbt gå över. Det är så mycket vätska att man inte kan dricka så mycket att man förblir onykter en hel kväll. Det är i alla fall min teori. Om inte annat skulle man kissa som en mindre travhäst.

 .

Mer från Accent