Cannabis

Legalisering av marijuana – storvinst för industrin

Nio delstater i USA ska rösta om att legalisera cannabis. Börsen tror att det blir ”ja” i omröstningen och nu stiger aktierna i cannabisindustrin. Erfarenheterna från Colorado bekräftar att legalisering ger klirr i kassan för marijuanaindustrin.

Att det är val i USA idag har knappast kunnat undgå någon. Men, som Accent skrev igår, är det inte bara president som ska väljas, i nio delstater ska man också rösta om legalisering av marijuana.

En opinionsundersökning från oktober som visar att 57 procent är positiva till legalisering har fått aktierna i marijuanaindustrin att rusa i höjden. Det skriver Business insider. För tio år sedan var endast 32 procent för en legalisering.

Särskilt viktig för industrin är den Kaliforniska omröstningen. Kalifornien var 2015 den sjätte största ekonomin i världen, större än till exempel Frankrike. En legalisering där skulle vara rena guldgruvan för den som vill tjäna pengar på att sälja narkotika lagligt.

Den bilden bekräftas av rapporter från Colorado där marijuana numera är legaliserat för rekreationellt bruk. The Guardian har intervjuat Candi CdeBaca, som röstade ja i omröstningen för fyra år sedan.

– Vi har bara bytt en langare mot en annan. Jag trodde att vi skulle få en positiv effekt i våra utsatta områden genom avkriminaliseringen. Hur det har blivit istället har förvånat mig, säger hon till The Guardian.

Hon hoppades att legaliseringen skulle vara ett sätt för minska kriminaliteten i det utsatta område där hon bor och att personer i hennes område, som redan såg drogförsäljning som enda möjlighet att tjäna pengar, skulle få en möjlighet till laglig inkomst.

– Nu är det den typiska kapitalisten som tagit över vårt område och tjänar pengar på det som tidigare var vår enda inkomstmöjlighet, säger hon.

Den enda fördelen hon ser med legaliseringen är att något färre personer blir arresterade för narkotikabrott, men fortfarande löper personer från minoritetsgrupper större risk att åka fast för narkotikarelaterade brott som att röka marijuana på allmän plats.

Arresteringarna för narkotikarelaterade brott har minskat med hela 80 procent sedan legaliseringen. Dessutom har den som tidigare dömts för gärningar, som inte längre är kriminella, möjlighet att få domen struken ur sitt brottsregister.

För individen innebär det att det blir lättare att få jobb och ökar möjligheten att få ett hyreskontrakt eller ta bostadslån. Många är nöjda med hur det blivit efter legaliseringen, men andra protesterar.

I Pueblo county vill några invånare ha en omröstning om lokalt försäljningsförbud.

– I Pueblo county har vi 20 licensierade återförsäljare av marijuana. Det är fler än alla McDonalds, Starbucks och Walmarts tillsammans, säger Paula McPheeters, en av initiativtagarna.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer