Cannabis

Cannabislegalisering nära för en fjärdedel av USA:s befolkning

I morgon går amerikanerna till val. Men det är inte bara en ny president som ska röstas fram, i nio delstater röstar amerikanerna också om att legalisera medicinskt eller rekreationellt bruk av marijuana.

I Kalifornien har medicinskt bruk av marijuana varit lagligt sedan 1996. Efter morgondagens val kan även rekreationellt bruk komma att legaliseras. Enligt opinionsundersökningar ställer sig 52 procent bakom legaliseringsförslaget. En legalisering av rekreationellt bruk i Kalifornien skulle öppna upp en enorm marknad eftersom Kalifornien är USA:s folkrikaste delstat. Kalifornien har dock en gång redan röstat nej till en fullständig legalisering av marijuana 2010.

Nevada och Maine kommer rösta om legalisering av marijuana för rekreationellt bruk och i båda dessa stater visar opinionsundersökningar att stödet för legalisering är strax över 50 procent. Arizona och Massachusetts kommer också att rösta om legalisering av rekreationellt bruk.

Pierre Andersson är programsekreterare för alkohol och utveckling på IOGT-NTO. Han har också följt cannabislegaliseringen i USA noga under sin tid som chefredaktör på Accent.

– Diskussionen i USA kretsar kring vad som i grunden är en falsk dikotomi. Antingen kör vi ett stenhårt krig mot narkotika och satsar bara på hårda straff eller så legaliserar vi. Sanningen är ju att den bästa lösningen finns någonstans mitt emellan, säger han 

Fyra stater kommer rösta om medicinskt bruk av marijuana. I Florida och Arkansas tyder också opinionsmätningarna på ett legaliseringsförslaget kommer att gå igenom. Även North Dakota röstar om att tillåta medicinsk marijuana och i Montana röstar man om att utöka tillgängligheten av marijuana för patienter.

– Tyvärr pekar de senaste opinionsundersökningarna på ja-sidan kommer att vinna i flera, kanske alla, av de stater som röstar nu, säger Pierre Andersson.

Han menar att det just nu pågår en svängning i opinionen som eldas på av legaliseringskampanjerna.

– I Kalifornien har ja-sidan slängt in 26 miljoner dollar i kampanjen medan nej-sidan bara haft 1,6 miljoner att röra sig med, säger han.

Om alla legaliseringsförslag går igenom skulle det betyda att nästan en fjärdedel av alla amerikaner lagligt skulle kunna bruka marijuana för rekreationella ändamål inom kort. 28 av USA:s 50 stater kommer då att tillåta medicinskt bruk av marijuana.

– Vi vet från alkoholforskningen att tillgången spelar en central roll när det gäller nivån på bruket och de skadeverkningar som uppstår. Allt talar för att det fungerar likadant med cannabis, säger Pierre Andersson och tillägger att bruket i Colorado ökat stadigt sedan legaliseringen där för några år sedan.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer