Politik

Läkemedelsbehandling på Dagöholm diskuteras

IOGT-NTO driver behandlingshemmet Dagöholm som ligger i Valla ett par mil från Katrineholm. Foto: Dagöholm

Var fjärde klient på IOGT-NTO:s behandlingshem Dagöholm får substitutionsbehandling. Men huruvida den typen av behandling ska användas på Dagöholm i framtiden diskuteras just nu i IOGT-NTO:s förbundsstyrelse.

– Frågan är om IOGT-NTO ska driva ett behandlingshem, vilka behandlingsformer ska vi då ha, säger IOGT-NTO:s förbundsordförande Anna Carlstedt.

Accent har tidigare rapporterat om användningen av läkemedelsbehandling på Dagöholm. Artikeln följdes av reaktioner främst från kamratstödet inom IOGT-NTO varpå frågan nu har lyfts i förbundsstyrelsen. På det senaste styrelsemötet var ledare för Dagöholm inbjudna för att informera om hemmets arbetssätt och svara på förbundsstyrelsens frågor om läkemedelsbehandlingen.

– VD:n för Dagöholm, Anna-Lena Borén, gjorde en jättebra genomgång som höjde kunskapsnivån inom förbundsstyrelsen. Nu har Dagöholm fått uppdraget att diskutera det som kom upp på mötet och komma tillbaka till oss under våren med förslag på hur man ska arbeta, säger Anna Carlstedt.

Förbundsstyrelsen har blivit kontaktad av ledare inom kamratstödsverksamheten som är skeptiska till substitutionsbehandlingen.

– Det är en viktig fråga för vårt kamratstöd. När folk som har substitutionsbehandling kommer från Dagöholm till kamratstödet blir det oroligt, säger Anna Carlstedt. Men det här är en svår fråga och jag skulle gärna se att medlemmar kommer in med motioner till kongressen i höst så att det kan fattas ett kongressbeslut.

Enligt Dagöholms ledare så är det en fråga om man vill kunna hjälpa alla eller inte. Om man inte erbjuder läkemedelsbehandling så innebär det att vissa inte kan få behandling på Dagöholm.

Carl-Åke Andersson som är ordförande i Dagöholms styrelse och ledamot i förbundsstyrelsen tycker att det är viktigt att frågan diskuteras.

– Från Dagöholms sida kommer vi att följa utvecklingen och hur vi på bästa sätt kan följa den senaste forskningen på området. Men vi har inte fått något uppdrag från förbundsstyrelsen att vi ska byta behandlingsmetod. Frågan om substitutionsbehandlingens vara eller inte vara avgör inte vi på Dagöholm, säger han.

Joanna Wågström

Läkemedelsbehandling vanligt på Dagöholm. Läs mer.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer