Nykterhet

Läkemedelsbehandling vanligt på Dagöholm

Dagöholms behandlingshem ligger i närheten av Katrineholm. IOGT-NTO är Dagöholms huvudman.

På IOGT-NTO:s behandlingshem Dagöholm får en fjärdedel av de intagna Metadon, Subutex eller Suboxone. Totalt behandlas cirka sju av tio med någon form av sinnespåverkande medicin. Utöver substitutionsmedicinerna kan det röra sig om lugnande, sömntabletter eller antidepressiva.

– I vissa fall handlar det om liv och död och då tycker vi att vi måste hjälpa personen till ett drägligt liv. Jag tycker inte att bara för att vi står under IOGT-NTO så kan vi inte ha den här typen av behandling. Det är bara i en ideal värld som alla kan bli drogfria, säger Anna-Lena Borén, Dagöholms vd.

På Dagöholm finns det fyrtio platser. Ungefär en fjärdedel av dem fylls av opiatmissbrukare och så gott som alla av dem har någon form av substitutionsbehandling.

Hinner inte trappa ner medicinen
Under behandlingstiden är det få som trappar ut sin medicin. Substitutionsmedicinering för heroinberoende ska inte trappas ner på flera år, oftast inte alls, och innan man gör det är det viktigt att ha en stabil tillvaro.

Inom IOGT-NTO har läkemedelsbehandling varit en het diskussion och frågan har varit uppe på kongressen där man beslutade att förbundet inte skulle vara emot substitutionsbehandling. Läkemedel ska kunna användas men drogfrihet ska alltid vara målet.

– Jag vill i dagsläget inte säga att substitutionsbehandling inte får förekomma men det är problematiskt eftersom forskningen inte är ense om vitsen med de här drogerna. En del säger att det är en väg ut ur missbruk medan andra hävdar att det är ett sätt att hålla missbruket levande, säger IOGT-NTO:s förbundsordförande Anna Carlstedt.

Borde inte IOGT-NTO som är ett nykterhetsförbund driva ett drogfritt behandlingshem?

– Jag kan inte svara ja eller nej på den frågan. Jag säger inte att det system som vi har nu är optimalt och ser man att drogfrihet inte uppnås kanske vi måste omvärdera. Vi från förbundsstyrelsen har inte diskuterat det här fullt ut med Dagöholms styrelse men det kan vara dags att göra det nu.

Behandlingen har diskuterats
Carl-Åke Andersson som är ordförande i Dagöholms styrelse och ledamot i IOGT-NTO:s förbundsstyrelse säger att frågan om läkemedelsbehandling diskuterats i behandlingshemmets styrelse.

– Ställningstagandet är att vi överlag accepterar läkemedelsbehandling men självklart är målet att man ska bli drogfri.

Utöver substitutionsbehandlingen får merparten av dem som är inskrivna på Dagöholm antingen sömntabletter, lugnande eller antidepressiva mediciner. Vissa får mediciner vid separata tillfällen medan andra tar dem dagligen.

– Om personen själv inte vill sluta kan de ha medicinen under hela behandlingen. När de skrivs ut får de med sig läkemedel för en vecka. Sedan får de gå till en läkare för att få nytt recept, säger Anette Gjers som är sjuksköterska på Dagöholm och förklarar att många når man bara genom medicin eftersom de har bestämt sig att de måste ha någonting.

– Då gäller det att hitta ett läkemedel som gör att de mår bättre men som de inte blir beroende av.

Positiva urinprov
Enligt henne händer det flera gånger i månaden att någon lämnar ett urinprov som är positivt på läkemedel som de inte har recept för, trots att medicinen på Dagöholm förvaras på hennes kontor i ett låst skåp och delas ut på bestämda tider.

– Antingen har de fått det utifrån eller från någon här. Ibland låtsas folk svälja sin medicin men sparar tabletten under tungan och säljer den vidare i stället.

På Dagöholm skrivs läkemedlen ut av en läkare som kommer på besök var fjortonde dag. När läkaren inte är på plats ringer Anette Gjers till henne och får ordinationen per telefon.

Behandling utan läkemedel
Vid Korpberget som är ett behandlingshem på Svanö utanför Kramfors jobbar man efter en annan strategi med en behandling fri från läkemedel. De har femtio platser och ungefär en tredjedel av dem brukar fyllas av opiatberoende.

– Det är inte lätt att komma hit, från början kan många ha mycket ångest men det är okej att må dåligt och vi tar hand om det inom gruppen. Vi har alltid personal här och måste vi sitta en hel natt med någon så gör vi det, säger Tina Ångman som är biträdande föreståndare på Korpberget. Vi vet att det fungerar att bli helt drogfri, även för opiatmissbrukare. Men visst finns det de som inte pallar och skriver ut sig.

Joanna Wågström

Mer från Accent