Legalisering

Köpenhamns borgmästare vill sälja hasch på Systembolag

Trots tidigare avslag i Folketinget vill borgmästaren i Köpenhamn få tillstånd att sälja hasch i statliga butiker. Köpenhamnspolitikerna tror att deras envishet ska ge resultat.

Åsikterna om förslaget går isär bland danskarna.

Ditte Balslau är tveksam.

− Jag är osäker på vilka konsekvenser det skulle få, säger hon till Sveriges Radio.  Idag är det kriminella gäng som dominerar marknaden. Kan deras inflytande minska är det bra, men å andra sidan vet man inte hur det blir i fortsättningen. Om man säger ja till hasch, ska man säga ja till andra droger också?

Mer positiv är Johnny Vogenis.

− Det tror jag vore bra. Det är så mycket dåligt med haschmarknaden som den ser ut idag så jag tror att fördelarna med förslaget skulle överväga nackdelarna, säger han.

Överborgmästaren i Köpenhamn, Frank Jensen (S) står fast vid sitt förslag, trots att det fått nej i Folketinget två gånger tidigare. Han vill att statliga butiker ska kunna sälja legalt hasch till alla över 18 år.

− Polisens insatser tjänar ingenting till. De får bara marknaden att flytta runt. Vi måste våga se problemet i vitögat och hitta andra lösningar. Om vi istället sålde hasch i butiker som Systembolaget så skulle vi, om inte eliminera, i varje fall kraftigt minska den illegala marknaden, säger han till Sveriges Radio.

Svenska politiker har reagerat kraftigt på förslaget, men Frank Jensen tror inte att fler svenska ungdomar skulle komma över till Danmark och köpa hasch.

− Det är rätt många svenskar som kommer hit och handlar redan idag, säger han.

Mer från Accent