Legalisering

Köpenhamn vill legalisera cannabis

Köpenhamns politiker har ännu en gång ansökt till den danska regeringen om att låta staden legalisera hasch på försök.

Den danska huvudstadens politiker ansöker om att få legalisera cannabis på försök i tre år. Det rapporterar Sveriges Television.

– Vi tycker att den nuvarande situationen där haschhandeln pågår i det fördolda och sker illegalt, är ohållbar. Det är svårt att förhindra att våra barn och unga kommer i kontakt med ljusskygga typer. Det är det vi gärna vill ha kontroll över, säger Rikke Lauritzen, gruppledare för Enhedslisten, till TV2 Lorry.

Politikerna bakom ansökan tycker att apoteket skulle vara lämpligt för att sälja hasch till personer över 18 år. Hur laglig försäljning till vuxna skulle förhindra att barn och unga handlar av langare framgår inte.

Skånes politiker är oroade över Köpenhamns ihärdiga ansträngningar att få sälja hasch. För tre år sedan hade de ett möte med stadens överborgmästare för att uttrycka sin oro. De har också skrivit till den svenska regeringen.

– Om ett nordiskt land legaliserar cannabis så påverkar det hela den nordiska bilden av hur vi ser på narkotika. Vi måste fortsätta med den restriktiva politik som vi har. Däremot måste vi bli bättre på att erbjuda vård till missbrukare, säger Anders Åkesson (MP) regionråd, till SVT.

Förra gången Köpenhamns kommunpolitiker försökte driva igenom en legalisering av cannabis var 2012.

Mer från Accent