OS

”Knarkhandlare fixade OS till Ryssland”

På fredag invigs Olympiska vinterspelen i ryska Sotji. Men en känd uzbekisk knarkhandlare med goda kontakter utpekas i SVT Uppdrag Granskning ha hjälpt Ryssland få spelen.

OS i Sotji – det i särklass dyraste vinterspelet någonsin – har omgärdats av rykten om byggskandal, mutor, miljöpåverkan, övergrepp och arbetare som inte fått betalt vid uppförande av olympiska byn.

Men i SVT-programmet i onsdags framlades även uppgifter om att Ryssland kan ha mutat till sig OS-spelen inför omröstningen 2007, mot konkurrenterna österrikiska Salzburg och Peyongchang i Sydkorea.

Den uzbekiske affärsmannen Gafur Rakhimov uppges ha fixat spelen med goda kontakter och mutor.
– Tack vare Gafur, vann Ryssland omröstningen. Tack vare Gafur som arbetade med de asiatiska länderna, så att de röstade för Ryssland, säger Sergej Kanev, kriminalreporter på Novaja Gazeta, i programmet.

Rakhimov tackades personligen efter omröstningen av Leonid Tjagatjov, som då var ordförande i ryska olympiska kommittén.

– Jag kan med fast övertygelse säga att utan rösterna till IOK från asiatiska länder hade Sotji fått svårt att räkna med seger, och att dessa röster lades på vår kandidat tack vare det målmedvetna arbetet av Gafur Rakhimov, representant för Uzbekistan, tillika vicepresident för Asiens olympiska råd, sade Tjagatjov till Rossijskaja Gazeta 2007.

Men Gafur Rakhimov har inte bara goda OS-kontakter och är ordförande i asiatiska boxningsförbundet. Han utpekas av USA som nyckelperson i global narkotikahandel och medlem i kriminella ”Brödracirkeln” och amerikanska skattemyndigheter har försökt frysa hans bankkonton.

Rakhimov har dessutom tidigare stoppats för inresa till Australien i samband med Sydney-OS 2000 och har även tvingats fly från Uzbekistan där han riskerar åtal.

– Han är en av de fyra eller fem viktigaste personer inom den internationella droghandeln, säger Craig Murray, före detta brittisk ambassadör i Uzbekistan, till ABC News som nyligen publicerat samma uppgifter.

Ryska journalisten Sergei Kanev berättar för SVT att säckvis med pengar användes för att se till att Ryssland fick vinter-OS.

Varken ryska olympiska kommittén eller president Vladimir Putin vill idag kommentera uppgifterna. Rakhimov bekräftar dock att han haft en avgörande roll inför omröstningen, men nekar till att ha fått eller betalat mutor.

Sven Liljesson/Drugnews

 

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer