I rörelse

Junis, UNF och IOGT-NTO – länkar i samma kedja

I byn Råda i Värmland har Junis, UNF och IOGT-NTO nästan all verksamhet ihop. Junisbarnen blir oftast medlemmar i UNF så snart de har åldern inne – och växer på så sätt in i nykterhetsrörelsen.

Att knappt 500 personer bor i lilla Råda i Hagfors kommun är svårt att begripa den här fredagskvällen i slutet av februari. IOGT-NTO, UNF och Junis bjuder in till disco, och alla barn i låg- och mellanstadieåldern är välkomna, såväl medlemmar som icke-medlemmar. Redan klockan sex, en timme innan discot börjar, är det fullt ös i de rymliga lokalerna.

Ett tjugotal UNF:are är på plats, iklädda rosa t-shirts för att synas, och förbereder kvällens fest. Det poppas popcorn, läsk hälls upp i muggar, och på spisen puttrar en stor gryta med korv. Många har kommit direkt efter skolan och behöver något mer matigt än snacks för att hålla energinivån uppe.

För deras jobb handlar inte bara om förberedelser, utan också om att styra upp kvällen, peppa, leka och vara med barnen så att det blir en oförglömlig upplevelse. Flera av de UNF:are som fyllt 15 år har utbildat sig till Junis-ledare.

Det märks att folk känner varandra väl, så som det ofta blir när man bor på en liten ort. Väldigt många högstadieelever som bor i Råda med omnejd är med i UNF. Men allt började för ungefär tio år sedan, med IOGT-NTO-medlemmen Anna-Greta Johansson i spetsen.

– Det var i samma veva som scoutverksamheten lades ner. Jag kände att det behövdes något kul att göra för de barn som kanske inte är så sport- och friluftsintresserade, så jag startade en Junisförening med filmklubb. Det kom en hel del barn och sedan bara växte det. I dag har vi 71 Junis-medlemmar och de som var barn då bildade för två år sedan en UNF-förening. Nu har en del av dem blivit Junis-ledare och ger på så vis tillbaka av sina erfarenheter till de mindre barnen, säger Anna-Greta Johansson, som själv har varit aktiv i nykterhetsrörelsen sedan tonåren.

Hos oss kan man bara vara, utan krav.

Hon berättar hur hon bjöd in de nyblivna högstadiebarnen, som börjat växa ur Junis, till en grillfest där hon berättade om UNF och att de kunde bilda en UNF-förening om de ville. Då kunde de fortsätta att ha kul ihop, på ungefär samma sätt, men med mera ansvar.

– Och det ville de! Nu har UNF 38 medlemmar här och återväxten verkar vara konstant. Vi är den största UNF-föreningen i Värmland. Majoriteten av alla Junis-barn väljer att gå över till UNF när de har åldern inne och när de byter skola så berättar de om UNF och rekryterar på så vis nya medlemmar. Det känns jätteroligt, säger Anna-Greta Johansson, och tittar på Thea Finnkvist, som är ledamot i distriktsstyrelsen.

Hon är just i färd med att fixa lagom stora pinnar till sockervadden.

– Åh, Anna-Greta Johansson känns som en extramormor för mig. Jag har dålig kontakt med min egen mormor, så hon betyder massor. Hon är en äkta eldsjäl, finns alltid till hands för oss om vi behöver hjälp med något och stöttar och peppar. Med oss blir hon faktiskt lite som en tonårstjej igen! säger Thea Finnkvist.

Anna-Greta Johansson nickar. Det märks att komplimangerna värmer.

– Jo, jag blir som ung på nytt. Jag lär mig ungdomarnas jargong, det är väldigt vitaliserande. Att göra något för barnen i byn är jätteviktigt för mig, liksom att erbjuda drogfria miljöer och aktiviteter och ett gott kamratskap. Hos oss kan man bara vara, utan krav på att vara sportig eller duktig på något särskilt. Gemenskapen betyder mycket och jag ser ju att de uppskattar sin ”supermormor”, säger hon, och tillägger att ordenshusets centrala läge och rymliga lokaler naturligtvis också är en bidragande orsak till nykterhetsrörelsens framgångar i Råda.

Att göra något för barnen i byn är jätteviktigt för mig.

Det blir en naturlig samlingspunkt och ett mysigt tillhåll för barn och unga. Men även IOGT-NTO har ett 50-tal medlemmar som deltar aktivt i framför allt kulturverksamhet i huset, så hela nykterhetsrörelsen, från barn till äldre, är representerade i Råda. Eftersom UNF:arna än så länge är så pass unga är det flera år kvar innan det är dags för dem att gå över till IOGT-NTO. Men när tiden är inne har Anna-Greta Johansson en plan.

– Vi får börja prata med dem om det när de närmar sig 20. Understryka att fastigheten är deras och att utan dem går det inte att bedriva verksamhet. Sedan är det ju så att vi då får anpassa aktiviteterna efter de unga, det blir ju så att säga deras IOGT-NTO-förening, vilket kan innebära andra aktiviteter och nya möjligheter. De unga måste få ta plats och vi får växa med dem, konstaterar hon.

I nuläget huserar Junis i lokalen tisdagar och torsdagar med lek, film och pyssel. På lördagskvällar är det UNF:arnas tur att hänga här. De styr i hög grad över sin egen verksamhet.

– Vi brukar poppa popcorn och hänga. Ibland har vi LAN och med jämna mellanrum planerar vi vad vi ska göra framöver. Vi har frihet under ansvar, får hjälpa till med olika aktiviteter och det känns jättebra, säger UNF-aren Julia Johansson.

Vi har frihet under ansvar, får hjälpa till med olika aktiviteter.

Hon får medhåll av Jennifer Vilhelmsson. Hon är ett av fyra syskon som är här ikväll; de äldsta är med i UNF, medan den yngsta systern är med i Junis. Jennifer Vilhelmsson konstaterar att det inte är så konstigt att nästan alla barn i Råda är med i Junis och nästan alla ungdomar är med i UNF.

– Det finns ju inte så mycket att göra här, så det är genom UNF som man träffar sina kompisar. Vi gör mycket kul ihop, åker till Liseberg bland annat, och då får man chansen att träffa UNF:are från andra ställen. Här vet alla vilka alla är och när man växer ur Junis så blir det självklart att gå över till UNF. Det är ju där man träffas, det är ju där alla kompisar är, säger hon.

Jennifer Vilhelmssons lillasyster Jolin Vilhelmsson, som just dykt upp, är precis så kramig som 8-åringar kan vara. Hon ser upp till sin storasyster och vill såklart också gå med i UNF när hon blir lika stor.

Jennifer och Jolin Vilhelmsson är ganska typiska i Råda. Många UNF: are har småsyskon som, när de blir äldre, går med i UNF, eftersom de redan vet vad det handlar om. Här är relationerna nära; vänner, släktingar, syskon, alla känner någon som är med, och då är steget att själv gå med litet.

Men den största drivkraften är förstås trivseln och glädjen.

– Man blir lite som barn igen när man leker och engagerar sig. För mig väcker leken med småtjejerna minnen från min egen barndom, jag var också ”prinsessig” och tisslade och fnissade. Även om åldersskillnaden är stor, så har vi mycket gemensamt. Vi är som äldre kompisar och förebilder för de små, säger Thea Finnkvist.

Hon berättar att man varje sommar arrangerar ett litet sommarläger i parken i Råda. Tre dagar vigs åt Junis och tre dagar åt UNF. Men UNF:arna medverkar förstås i hög grad även under Junis-dagarna.

– Vi har jättekul med bland annat vattenkrig, trollvandring, fotboll och femkamp. Det uppskattas av både stora och små och vi hittar även på spontana grejer.

Nykterheten kommer på köpet och är egentligen inget man pratar om.

– Det känns förstås tryggt och bra att veta att det inte finns någon alkohol eller droger här och vi är bra på att hålla koll på varandra. Men huvudsaken för mig är att mina kompisar är här, det är det som lockar, säger Andreas Johansson, föreningsordförande i UNF i Råda.

Strax före klockan 19 kommer de första barnen med sina föräldrar. Junis-medlemmar går in gratis, övriga betalar 20 kronor. Då ingår dricka, popcorn och sockervadd. Några är blyga och alla är sprickfärdiga av förväntan. 10-åringarna William Ejnemark, Lukas Carlsson, Isac Lindstedt och Theo Bergqvist är taggade.

– Det är jättekul att vara här och vi är alla med i Junis såklart. Roligast med Junis? Jag måste tänka…jo, men det är nog tredagarslägret på sommaren. Vi har vattenkrig och så får man träffa alla kompisar, säger Theo Bergqvist, som utan att tveka svarar ja på om han ska gå med i UNF när det blir dags om några år.

Vi är som äldre kompisar och förebilder för de små.

Nyaste Junismedlemmen i dag är 6-åriga Lukas Olsson med grön färg i håret och busblänk i de kornblå ögonen. Hans mamma böjer sig fram frågar och han nickar ivrigt: jaaa, han vill bli medlem för 50 kronor.

Sofia Stenmark, mamma till Max och medföljande till Matilde, berättar att de bor i Råda och är jätteglada över Junis-verksamheten.

– Anna-Greta är fantastisk, hon gör så mycket för barnen. Vi föräldrar uppskattar detta enormt, säger hon.

Kvällen drar i gång på allvar med musiklekar varvat med fri dans för barnen. Det dansas i ring tillsammans med ledarna och uppe på scenen leder UNF:aren Joakim Vilhelmsson Panetoz ”Dansa, pausa”, där barnen får dansa sig svettiga – och frysa när musiken pausar – tills bara en står kvar som vinnare. Kön till sockervadden och kiosken ringlar sig lång och stämningen är pirrigt spännande, lekfull och glad.

Längst bak i lokalen står Anna-Greta Johansson och myser under discolampornas förföriska ljus. Det blänker till i ena ögonvrån. Känslorna, när hon ser alla glada, uppspelta barn och ungdomar, väller över henne. Det blev en riktigt lyckad kväll i lilla Råda och en bra start på sportlovet.

– Att få göra det här gör mig så glad och uppfylld, säger hon och kramar i förbifarten om en liten kille med mycket spring i benen och håret på ända.

Han kramas tillbaka, länge.

Så underlättas övergången

• Prata ofta och i positiva ordalag om UNF med dem som är med i Junis, och om IOGT-NTO med UNF:are. Berätta allt kul man gör i det ”framtida” förbundet – och att man kan vara med och påverka mer och mer ju äldre man blir.

• Låt barn, unga och vuxna delta i gemensamma aktiviteter tillsammans. Då visar man i handling vad det innebär att vara med i exempelvis UNF. Barnen och ungdomarna får verkliga förebilder i de äldre medlemmarna, och ser med egna ögon att man kan ha precis lika kul i det ”framtida” förbundet.

• Bjud in till en fest när barnen/ungdomarna har åldern inne (exempelvis när Junis-barnen fyllt 12). Berätta varför det kan vara en god idé att gå med, och berätta hur man gör konkret. Ta med medlemsblock, så att barnen kan skriva upp sig för ett medlemskap på plats.

Mer från Accent