Julmust som groggvirke

Nerikes Allehanda tipsar om drinkar med julmust.

Julmusten skapades för hundra år sedan som ett alkoholfritt alternativ till julöl. Men tidningen Nerikes Allehanda har tagit julmusten till en nivå – som groggvirke. I onsdagens tidning fick läsarna tips på sex julmust-drinkar.

Julmusten ses av många som ett alkoholfritt alternativ till andra drycker under julen. Läsken togs fram av Robert Roberts, som själv var nykterist, för hundra år sedan i Örebro. Julmusten skulle bli ett alkoholfritt alternativ till julöl.

Och hittills har musten varit fredad från alkoholkulturen. Men i onsdagens Nerikes Allehanda, som precis som julmustens fader huserar i Örebro, har man satt julmusten i ett nytt sammanhang – som ingrediens i olika drinkar. På ett uppslag presenteras sex drinkar som skapats av två bartenders på uppdrag av tidningen.

Gunnar Larsson som är kurator på Örebro kommuns verksamhet för barn till missbrukare, Sputnik, är upprörd över artikeln:

– Jag tycker att man ska låta julmusten vara i fred, den har alltid varit det alkoholfria alternativet på julen. Nu får inte ens den vara i fred. Alla barn och ungdomar som vi har här på Sputnik är oroliga inför hur julen ska bli och så går länets största tidning ut och gör reklam för julmustdrinkar, säger han.

Men på Nerikes Allenhanda ser man inte några risker med sina drinktips.

– Det är en alldeles för hög andel som växer upp med föräldrar som dricker alkohol men jag tror inte att det påverkas på något sätt av det här, säger Helena Sträng som är redaktionschef på tidningen. Sedan är väl den rena spriten det egentliga problemet på julen, inte drinkar.

Det handlar väl mer om mängden, en snaps är väl bättre än tio drinkar?

– Jo men de här drinkarna är så krångliga att göra så jag tror inte att man gör så många.

Publiceringen föregicks inte av några större diskussioner på redaktionen enligt Helena Sträng.

– I efterhand har vi pratat om att det fanns två alkoholfria alternativ som inte fick plats, som vi i och för sig borde ha tagit med kan jag tycka.

Varför gjorde ni det här jobbet?

– Tanken var att försöka att göra något kul med julmust som är en folkkär dryck.

Hur kul tyckte du att det blev?

– Jag tycker nog att det ser lite kul ut. En drink döptes efter Ernst Kirchsteiger och det kanske händer att en och annan örebroare gör sig en Ernst Kirchsteiger.

Julmust ses av många som det alkoholfria alternativet – är det verkligen rätt att sätta den i alkoholsammanhang?

– Så ser inte jag på julmust. För mig är det ingen helig ko.

Joanna Wågström

Mer från Accent