Politik

Jens Lindh

Hur är det att vara nykterist inom Försvaret?

– Sedan slutet av 90-talet har attityden till alkohol inom Försvarsmakten blivit bättre. Men alkoholnormen är förstås, som överallt i samhället, stark. Som normbrytare ser jag till att det alltid finns bra alkoholfria alternativ vid middagar och fester. Jag är känd som ”han som är nykter”. Jag är tydlig utåt med mitt ställningstagande, och jag tror att min nykterhet kan vara till stöd för kollegor som inte vill dricka. När de ser att jag inte dricker har de lättare att också välja alkoholfritt.

Har du någon gång funderat på att börja dricka?

– Inte som jag känner i dag. Jag ser så många vinster med att inte dricka. Det är skönt att kunna ta bilen, att aldrig vakna bakfull, att ha kontroll. Nu när jag är pappa känns valet än mer värdefullt. Dessutom har även min sambo valt att bli nykterist. Jag är nöjd och stolt över mitt val. Att vara nykterist har blivit en livsstil och en identitet.

Hur var din väg in i nykterhetsrörelsen?

– Jag gick med i UNF som 12-åring efter att ha deltagit i ett klassläger som anordnades av UNF. Efter lägret erbjöds olika aktiviteter, bland annat att göra Ung Radio. Jag tyckte det var jättekul att få lära mig tekniken och att prata i radio – och på den vägen är det. Jag kom in i föreningen och blev en del av en stark gemenskap. Vi spelade innebandy, gjorde radio och åkte på resor. Efter en tid tog jag styrelseuppdrag och blev så småningom distriktsordförande. Jag satt också i förbundsstyrelsen i flera år och var vice ordförande i UNF till 2001.

Vad hände efter UNF-tiden?

– Jag fortsatte att vara medlem i IOGT-NTO. På senare år har jag deltagit i, och också arrangerat, nykterhetsrörelsens kamratstödskurser till bland annat franska alperna. I dag besöker jag ofta Tollare, eftersom jag bor i närheten och jag har många vänner från UNF-tiden där.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer