Bitcoin

Jätteauktion av bitcoins

Efter tillslaget mot den illegala marknaden Silk Road sitter den amerikanska polisen på nästan 145 000 beslagtagna bitcoins. Nu auktionerar de ut 30 000 bitcoin, vilket motsvarar cirka 120 miljoner i svenska kronor.

De 29 657 bitcoins som nu ska tillbaka till den elektroniska valutamarknaden togs i beslag i oktober förra året, vid en granskning av servrar kopplade till Silk Road. Det är nu, enligt FBI, klarlagt att de härrör från narkotikaaffärer och andra kriminella aktiviteter, rapporterar Reuters.

De resterande 115 000 bitcoins är kopplade till påstådde grundaren Ross William Ulbricht som utreds för bland annat narkotikabrott, hackning av datorer och penningtvätt, uppger Kelly Langsmesser, talesperson vid FBI.

Auktionen ska hållas on-line på US Marshals Service webbsida 27 juni och pågå under tolv timmar. Nio block om vardera 3 000 bitcoins samt ett på 2 657 stycken kommer erbjudas köparna.

Kursen på bitcoins föll med knappt sju procent när nyheten publicerades, värdet är nu cirka 586 dollar per styck.

Den krypterade nätvalutan har hyllats för att underlätta global näthandel, men polis varnar för att kriminella nätverk utnyttjar den och har inlett granskning av växlingskontor.

Läs mer om hur bitcoin fungerar och nätvalutans koppling till droghandeln.

Mer från Accent