Cannabis

Italienska parlamentariker vill legalisera cannabis

En stor grupp italienska politiker föreslår att cannabis legaliseras. Gruppen Abele, en av de största i Italien som jobbar med missbrukare, säger att deras budskap är att cannabis är skadligt, men är trots det positiva till förslaget.

Fyra av tio italienare mellan 15 och 35 år har provat någon form av cannabis. Det visar den senaste parlamentsrapporten om droger. Därför anser nu många politiker att det är dags att legalisera drogen. Bland förespråkarna finns några av de mest inflytelserika i det största regeringspartiet, Demokratiska partiet. Det är bättre att reglera den redan blomstrande marknaden, än att låtsas att den inte finns, enligt de parlamentsledamöter som presenterat lagförslaget.

Förslaget går ut på att det ska bli fritt att odla marijuana hemma för eget bruk. Man ska, enligt förslaget, få ha 15 gram hemma och 5 gram med sig utomhus. Man får ha upp till fem egna plantor, men det ska vara förbjudet att sälja.

Lagförslaget ger också möjlighet att gå samman i grupper som får odla upp till 250 plantor, för att sedan sälja i affärer med speciella licenser. Det ska vara förbjudet att använda cannabis om man är under 18 år, eller på offentliga platser, samt att köra bil efter att ha rökt drogen.

Gruppen Abele i Turin, en av de största i Italien i arbetet med missbrukare, ser – trots att deras budskap är att cannabis är skadligt – positivt på legalisering.

– Det handlar om att anpassa lagstiftningen till en verklighet som redan existerar. Att ungdomar hamnar i fängelse för att de använt cannabis är inte okej. Det gör större skada än nytta. Legaliseringen skulle också kunna göra det lättare för oss att fånga upp missbruk, säger gruppens hedersordförande Leopoldo Grosso, som är ansvarig för gruppens arbete mot droger.

– Nu måste vi studera vad som händer på ställen där legaliseringen redan är en verklighet. Erfarenheter i Holland visar till exempel att användarna inte ökar vid legalisering. Vi måste fortsätta att vara klara med budskapet att cannabis är skadligt, men det är viktigt att vara realistisk och begränsa skadorna, säger han.

Lagförslaget ska diskuteras i parlamentet i december. En tredjedel av parlamentsledamöterna har redan skrivit under förslaget. Även antimaffia-myndigheten har ställt sig bakom legaliseringen, eftersom den anser att metoden med straff inte fungerat.

Mer från Accent