Gårdsförsäljning

IOGT-NTO om nya utspelet:
”LRF går alkoholindustrins ärenden”

Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, har anmält frågan om gårdsförsäljning till EU-kommissionen. IOGT-NTO:s Linda Engström är förvånad över att LRF fortsätter gå alkoholindustrins ärenden.

Enligt SR Ekot finns cirka 150 gårdar som tillverkar vin i Sverige. Till det kommer en växande skara producenter av öl och sprit.

LRF vill nu att det ska bli tillåtet för producenterna att själva sälja sina produkter. Ett förslag som förkastats som oförenligt med monopolet och EU:s lagstiftning av två statliga utredningar.

– Det blev lite olyckligt formulerat på Ekot. Vi har inte ifrågasatt monopolet, utan har ställt frågan vad som ryms inom monopolets ram, säger Anders Johannesson, expert på företagarvillkor inom LRF, till Accent.

Är det här en viktig fråga för er?

– Landsbygden varken står eller faller med detta. Men utvecklingen på landsbygden är dålig och det gör att även små saker kan vara betydelsefulla. Att sälja vinet är inte det viktiga utan att turisterna hittar dit. Det kan ändå aldrig bli fråga om några stora volymer, säger han.

Var gränsen skulle gå kanAnders Johannesson inte svara på, men han menar inte att undantaget skulle gälla bryggerijättarna Spendrups och Absolut.

– Nej, vi tänker oss en politiskt fastställd volymgräns och att man tar upp Lotty Nordlings förslag om hur det skulle kunna gå till, säger han.

Han vet inte hur stora möjligheter LRF har att få gehör för sina krav.

– Vi är väl medvetna om att det kan vara väldigt långsamma processer det här. Under tiden kan man ju hoppas på att vi hittar en lösning på frågan här hemma, säger han.

Linda Engström Foto: Malin Huusman
Linda Engström Foto: Malin Huusman

Linda Engström, chef för kommunikation och påverkan på IOGT-NTO är förvånad över är att LRF ägnar så mycket kraft på en så liten fråga för landsbygden.

– Tänk om de lade tiden på att satsa på riktiga landsbygdsfrågor istället. Räknar man ihop all tid som LRF och Centerpartiet lagt på detta så kunde de ha åstadkommit något riktigt strategiskt för att öka turism och arbetstillfällen. Istället går de alkoholindustrins ärenden, säger Linda Engström till Accent.

Hon är övertygad om att arbetstillfällena inte skulle öka om gårdarna tilläts sälja sitt eget vin.

– Däremot kommer det att krossa monopolet och öka alkoholskadorna. Redan idag kan ju vingårdar visa hela processen och låta besökare provsmaka, säger Linda Engström.

Hon är dock inte särskilt oroad över LRF:s utspel.

– EU-kommissionen har fått frågan tidigare, både från den svenska EU-parlamentarikern Anna Hedh och från Finland, och då har de varit tydliga med att detta skulle vara diskriminering av andra EU-länders produkter, säger Linda Engström.

Mer från Accent