Alkohol

IOGT-NTO: Nu kan näthandel med alkohol stoppas

I går kom EU-domstolens utslag i det så kallade alkotaxi-målet. IOGT-NTO:s bedömning är att domen ger klartecken för Sverige att lagstifta mot näthandel med alkohol.

Alkotaxi är ett estländskt företag som sålt alkohol till finländska kunder via internet. Varorna har levererats gratis hem till dörren. Verksamheten har stoppats av finsk domstol. Syftet för Finland att ta målet till EU-domstolen var att få ett prejudikat för distanshandeln med alkohol.

Nu ger EU-domstolen Finland rätt med hänvisning till att ”människors hälsa och liv ges högsta prioritet bland de värden och intressen som skyddas genom fördraget”.

– Med den här domen har regeringen fått klartecken att gå vidare och agera för att stoppa näthandeln med alkohol och stå upp för en restriktiv alkoholpolitik. Det är särskilt viktigt när flera av näthandelsaktörerna uttryckligen sagt att de vill underminera den svenska alkoholpolitiken. Ett första steg är att införa det redan liggande förslaget om ett främjandeförbud, säger Johnny Mostacero, förbundsordförande för IOGT-NTO i ett pressmeddelande.

Kanske är det här ett av de områden Gabriel Wikström syftar på när han tidigare svarade Accent att lagstiftningen kommer att vara en viktigare del av det förebyggande arbetet de närmsta åren

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer