Alkoholskatt

IOGT-NTO: ”Jättebra – om det är sant”

I går kväll rapporterade TV4 att regeringen kommer att ha med en höjning av alkoholskatten i höstens budgetproposition. Det är en nyhet som gläder IOGT-NTO och UNF – om den nu är sann.

− Det är jättebra, men jag vågar inte tro det förrän jag ser det. Även om förslaget finns med nu kan det falla bort i sista stund, säger IOGT-NTO:s vice ordförande Andrine Winther.

Trots det är hon försiktigt optimistisk.

− Det känns ändå som om vi är närmare en skattehöjning än på länge. Regeringen hade ju med en skattehöjning bland sina vallöften och nu är sista chansen för dem att infria det. Vi hoppas mycket på regeringen, säger hon.

Andrine Winther påpekar också att IOGT-NTO föreslagit hur den extra skatteintäkten skulle kunna användas till kultur.

− Men oavsett hur de väljer att använda pengarna är det bra för samhället, säger hon.

I TV4-inslaget uttryckte tull och polis farhågor om att införsel och smuggling kommer att öka om skatten höjs. Det tror inte Andrine Winther är någon större fara.

− Priset är det mest effektiva alkoholpolitiska instrumentet. Vill man minska konsumtion och skador och sätta folkhälsan främst måste man höja skatten. Därför hoppas vi verkligen att regeringen står fast vid förslaget, säger hon.

Även UNF gläds åt nyheten,

− Det är glädjande att regeringen äntligen väljer att infria löftet om att höja alkoholskatten. Som det är idag bär alkoholen inte sina egna kostnader och det här är ett litet glädjande steg i riktning mot att de ska göra det. Vi vet att en höjning av alkoholskatten kommer att minska de skador som alkoholen orsakar och inte minst minska antalet barn och unga som far illa på grund av alkohol, säger Malin Thorson, en av UNF:s två nyvalda ordföranden.

Mer från Accent