Alkoglass

Ica-handlare drar in alkoholglass

Accent repriserar förra årets mest lästa artiklar på webben. På plats 2: Ica-Kvantum i Munkebäck drog in alkoholisglassen med omedelbar verkan. Inte heller Ica-gruppens vd ville veta av glassen.

IOGT-NTO:s ordförande Johnny Mostacero besökte ett seminarium som Ica anordnade i Almedalen om hållbarhet, mat och hälsa. Efter seminariet fick han möjlighet att tala med Ica-gruppens vd Per Strömberg och Ica-handlaren Pelle Collins, som äger ICA Kvantum Munkebäck, en av de butiker som säljer glassen.

– Per Strömberg var hur tydlig som helst. Den produkten vill han inte ha, säger Johnny Mostacero till Accent.

Pelle Collins var inte klar över att glassen såldes i hans butik. När han blev upplyst om det ringde han omedelbart upp butiken och kontrollerade om det stämde.

– Han ringde medan jag stod bredvid och han fick beskedet att glassen sålt slut till midsommar. Då sa han: ”Bra. Då tar vi inte in den mer”, berättar Johnny Mostacero.

Pelle Collins motiverar det snabba beslutet med att deras kunder inte vill ha glassen.

– Vi upplever att våra kunder helst inte vill att vi saluför Alkoglassen. Utifrån konsumenternas önskan har vi beslutat om att inte längre ta in den i vårt sortiment, säger han.

Johnny Mostacero tycker att händelsen är ett bevis för att det faktiskt går att påverka.

– Kundens makt är stor vad gäller kommersiell verksamhet. Å andra sidan borde det inte vara enskilda Ica-handlare som ska behöva göra avvägningar utifrån kunders påtryckningar. Det borde vara departementet som sätter ner foten. Beslutsfattarna verkar inte ta sitt uppdrag på allvar, säger han.

Han är ändå optimistisk och tror att något kommer att hända snart.

– De flesta tycker illa om alkoglassen och det sätt den används för att kringgå lagstiftningen. Det borde hända något snart, säger han.

Det är inte själva produkten som bekymrar honom.

– Om restauranger vill servera glassen till sina gäster så är det upp till dem. Det är inte det som är problemet. Det är sättet den säljs och marknadsförs på, i livsmedelsbutiker i en förpackning som vi kopplar till barn och med obegräsnade möjligheter att exponera barn för alkoholreklam. Dessutom banar den väg för andra produkter som alkogel, alkopulver eller tuber med alkogas. Det är företeelser vi borde slippa. Det påminner om narkotikamarknaden där man hela tiden tar fram nya produkter för att kringgå lagen, säger han.

En stor majoritet av Icas butiker har valt att inte saluföra glassen, bland annat Ica Maxi i Kristinehamn som på sin Facebook-sida skriver att de tagit ställning och inte kommer att ha glassen i sitt sortiment.

Läs mer om kritiken mot glassen och IOGT-NTO:s upprop mot den i Accent.

Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:

Din e-post

»

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer