I dag uppmärksammas rattfyllerismens offer

Den sista torsdagen i september varje år är det Trafiknykterhetens dag. ”Den anordnas för att uppmärksamma trafiknykterhetsproblemet i allmänhet och de av rattfylleri drabbade människorna i synnerhet”, säger Tom Bjerver, vd för Motorförarnas Helnykterhetsförbund, MHF.

Trafiknykterhetens dag genomförs av MHF i samarbete med Madd Sweden, Trafikverket, Bilprovningen, Statens Folkhälsoinstitut, NTF och Rikspolisstyrelsen.

I år är det sjunde gången Trafiknykterhetens dag anordnas.

– Det började i Stockholm och har vuxit för varje år. Nu sker det på väldigt många ställen i Sverige, säger Tom Bjerver, vd för MHF.

Vad händer under dagen?

– Här i Stockholm på Mynttorget är det en manifestationen där bland annat Benny Haag informerar om sitt förhållande till alkoholen och en mamma som förlorade sin son i en rattfylleriolycka berättar om det. Det varar en timme.

Hur många tror ni kommer?

– Det där vet jag aldrig, det beror på vädret och vilka folkströmmar som passerar Mynttorget. Är det fint väder – som det ser ut att bli i dag – så är det mycket folk som går där, och när de ser manifestationen så brukar det samlas väldigt mycket folk.

Vad hoppas ni att Trafiknykterhetens dag ska leda till?

– Att man för en kort stund skapar uppmärksamhet för problematiken och frågan. Folk höjer på ögonbrynen och lyssnar och tittar och får information. Sammantaget hoppas vi att människor tänker efter innan de sätter sig i en bil om de själva de har druckit eller om de ska åka med någon som har druckit, säger Tom Bjerver.

Jenny Stadigs

Mer från Accent