Alkoholskatt

Magdalena Andersson (S) beredd höja alkoholskatten

Om Socialdemokraterna vinner valet kan man tänka sig att ytterligare höja alkoholskatten. Det säger Magdalena Andersson i en kommentar till Accent. Några löften ger hon dock inte.

Som Accent berättade för ett par veckor sedan så öppnar finansminister Anders Borg för ytterligare höjningar av alkoholskatten om de borgerliga vinner höstens val. Motivet till en eventuell höjning sades då vara att finansiera reformer.

Nu säger sig också Magdalena Andersson, ekonomisk talesperson för Socialdemokraterna, vara öppen för att höja alkoholskatten ytterligare.

– Regeringen har kört de offentliga finanserna i botten. Just nu lånar Sverige tio miljoner kronor i timmen. Därför har vi föreslagit skattehöjningar, och stod bakom höstens höjning av alkoholskatten. Vi kan tänka oss ytterligare höjningar. I sådana fall kan vi återkomma med sådana förslag när vi närmar oss valet, säger Magdalena Andersson i en skriftlig kommentar till Accent.

Efter ett beslut i riksdagen förra året höjdes alkoholskatten vid årsskiftet. Punktskatten på öl och vin höjdes med ca 7 procent och punktskatten på sprit höjdes med 1 procent.

IOGT-NTO välkomnade beslutet att höja skatten, men tycker inte att höjningen var tillräcklig. Ett av organisationens viktigaste politiska krav under 2014 är att skatten ska höjas med ytterligare fem procent.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer