Politik

Anders Borg öppnar för högre alkoholskatt

Alkoholskatten kan komma att höjas nästa mandatperiod om Anders Borg får bestämma.

Finansminister Anders Borg kan tänka sig höja skatter under nästa mandatperiod om de borgerliga vinner valet. Han nämner bland annat höjda alkohol- och tobaksskatter för att stärka reformutrymmet.

– Den mest rimliga slutsatsen är att reformutrymmet är noll för åren framåt. Då ska vi utgå ifrån full finansiering av åtgärder. Vi ska om vi gör reformer hitta andra utgiftsbegränsningar eller skattehöjningar för att säkra upp det här, sade Anders Borg (M) på en pressträff i tisdags, rapporterar Dagens Nyheter.

Förutom höjda alkohol- och tobaksskatter, så nämnde han högre skatt på kommersiella fastigheter och sänkta ränteavdrag för företag.

Till skillnad från andra allianspartier (ex. sänkt pensionärsskatt och att ta bort värnskatt) menar Borg att det inte finns utrymme för fler skattesänkningar framöver.

Socialdemokraterna kritiserade nyligen regeringen för att riskera statsfinanserna och att det finns lite reformutrymme om man inte är beredd att höja några skatter.
Finansministerns utspel i tisdags är ett svar på det inför valet.

Men vid årsskiftet sänktes inkomstskatten med cirka 12 miljarder, och utlovade satsningar på skola, omsorg och järnväg kostar mycket. Då förslår en höjd alkoholskatt från 1 januari på sju procent på öl och vin och en procent på starksprit inte långt. Den beräknas inbringa cirka 700 miljoner kronor mer.

Höjda tobaks- och alkoholskatter ses även som viktiga styrmedel för att stärka folkhälsan, (läs alkholläkaren Sven Andréassons debattartikel ”Hög spritskatt minskar ungdomars drickande). Men alkohol har inte hängt med prisindex senaste åren, utan realt blivit billigare.

Av Drugnews/sven Liljesson

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer