Helt alkoholfritt till maten i Laxå

Lennart Andreasson och Per-Olof Forsman driver Bodarne Restaurang i Laxås. Där serveras det endast alkoholfria drycker till maten. Foto: KG Matsson.

Bodarne Restaurang i Laxå bevisar att det går att driva ett matställe utan att servera alkohol – här serveras inte ens lättöl. Accent har pratat med Lennart Andreasson och Per-Olof Forsman som driver stället.

Går det verkligen att driva en restaurang utan att servera alkohol?
LENNART: Ja, tydligen så går det. Vi har en alkoholfri profil som vi vill följa.

Hur började det här?
L: Eftersom vi båda har en bakgrund som missbrukare hade vi i början den här serveringen för att serva Erik Edinstiftelsen i Laxå. Men så började vi fundera på om vi inte skulle vända oss till företagen i stan och erbjuda matservering.

Nu kommer det folk från alla håll?
L: Ja faktiskt. Från både kommunen, stora och små företag, organisationer och annat folk. Laxå Fiskeakademi har förlagt sina återkommande sammankomster hos oss, och de äter sin sill och sin surströmming utan att dricka snaps.

Men vad säger folk när de inte kan få en lättöl till maten?
L: På de två och ett halvt år som vi har drivit den här restaurangen så är det kanske fem gäster som frågat mig. Och när vi säger nej, så accepterar man det. Det skulle vara värre om vi vore en kvällskrog, då skulle folk nog klaga.

P-O: Ingen tar illa upp, de är så nöjda med sitt vatten och sin Loka.

Vad erbjuder ni istället?
P-O: Saft, mjölk, dricka och vatten.

KG Matsson

Mer från Accent