Viveka Sjögren vann Junispris för bok om barns utsatthet

Hallå där, Viveka sjögren, vinnare av Libris, Juniorförbundets och Blå bandets manustävling för barnböcker.

Hur kändes det att få priset?

– Jag blev jätteglad och tacksam! Först blev jag mest glad av egoistiska skäl. Priset är ju en bekräftelse på att jag är duktig. Men sedan kom också glädje över att jag vunnit priset för att jag skrivit om ett stort och viktigt ämne.

Som är …?

– Barns utsatthet. Min bok ”Joy till världen!” handlar om Joy och ett kritiskt skede i hennes liv. Hennes mamma har just dött och hennes adoptivpappa dricker för mycket för att hantera sin sorg. Men det är ingen total misär och jag tycker att boken ändå andas hopp.

Varför är det viktigt att skriva om barns utsatthet?

– För att jag personligen blir berörd och engagerad och för att jag tror att barn behöver kunna identifiera sig även med svåra ämnen. Samtidigt tycker jag att det måste finns utrymme för både sorg och glädje i barnböcker. Allt får ju inte bara vara svart! Och jag vill inte hamna i facket ”tunga ämnen”. Jag skriver lika gärna om det som är ljust och glatt!

Varför skriver du barnböcker och inte vuxenböcker?

– Jag är ju illustratör också och barnböcker lämpar sig att illustrera. Men senare i år kommer jag med en ungdomsbok, som faktiskt också berör svåra ämnen.

Text: Maria Zaitzewsky
Foto: Malin Jonsson

Mer från Accent