Knarkgängen tystar medier i Mexiko

DRUGNEWS. Efter att flera reportrar och fotografer mördats av knarkkarteller så ber nu en tidning gängledarna att förklara vilka riktlinjer som gäller för nyhetsbevakning utan risk för livet. På onsdag uppvaktas Mexikos president av journalistföreningar.

Ett 30-tal journalister har dödats sedan president Felipe Calderon trappade upp insatserna mot den organiserade brottsligheten för snart fyra år sedan. Sedan dess har över 28 000 människor dödats i strider mellan rivaliserande gäng och med polis och militär.

Våldsspiralen riskerar rättssäkerhet och stabilitet i Mexiko där korruption, rädsla och ond bråd död följt i spåren av kartellernas ökade makt. De kontrollerar människohandel, utpressning och den lukrativa drogsmugglingen till USA. Men även allt mer vissa myndigheter och nyhetsbevakning.

I gränsstaden Ciudad Juarez nära El Paso i Texas har över 5 000 människor dött i knarkkriget, även den stora regiontidningen El Diario har drabbats. 2008 sköts en kriminalreporter ihjäl utanför sin bostad när han skulle följa sin dotter till ett daghem. Och i torsdags, på Mexikos nationaldag, attackerades två unga praktikanter på tidningen. En av dem, fotografen 21-årige Luis Carlos Santiago, avled och den andra skadades.

Medarbetaren begravdes i söndags och samma dag riktade El Diario en fråga över förstasidan till gangsterledarna: ”Vad vill ni ha av oss?” och fortsätter ”ni är de verkliga makthavarna här nu, eftersom myndigheterna inte kan skydda våra kollegor”. Ledarskribenten undrar vidare frankt vilka riktlinjer gängen har för media, vad man kan publicera och vad man bör låta bli. ”Vi vill inte att fler ska dö”.

I tisdags skrev tidningen att rättsansvariga i delstaten Chihuahua verkar vägra utreda attacken på fotograferna förra veckan. Att dessa är av meningen att det ligger personliga motiv bakom brottet än att de drabbades i sina yrkesmässiga roller.

På onsdag ska flera internationella organisationer, bland andra kommittén för skydd av journalister, CPJ, i New York, träffa Mexikos president Felipe Calderon och föra fram krav om bättre beskydd för mediaarbetare, rapporterar SR Ekot.

Drugnews/SL

Mer från Accent