EU-valet

”Alldeles för många gubbar”

Hon har engagerat sig både i politiska ungdomsförbund och i Ungdomens Nykterhetsförbund och är numera medlem i IOGT-NTO. Nu vill hon bli EU-politiker och jobbar för en plats i parlamentet. Accent intervjuar Ellinor Eriksson.

Du kandiderar för att bli ledamot i Europaparlamentet. Vad vill du göra om du blir vald?

– Jag vill ändra situationen för unga i Europa. Jag vill att vi ska få bättre möjligheter att jobba, utbilda oss, bo, göra det vi vill. Nu finns det massa saker som hindrar det. Och så tycker jag att det är alldeles för många gubbar som styr, trots allt är ju inte gubbar hela Europas befolkning. Det är viktigt att politiken representerar hur samhället ser ut.

Har du alltid drömt om att bli politiker?

– Nej, absolut inte. När jag var 15 hade jag absolut ingen aning om vad jag skulle göra när jag var 25. Men nu har jag börjat engagera mig för något som är så himla viktigt och det vill jag fortsätta göra hela livet.

Varför är EU viktigt?

– För att när det gäller vissa saker, som miljöfrågor, så spelar landgränser inte så stor roll. Det är inte som att luften vet var Sverige börjar eller Norge slutar. Är luften ren så är den ren för alla, är den smutsig så är den smutsig för alla. Därför måste vi komma överens gemensamt i EU-länderna.

Känns det nervöst att kandidera för att bli EU-parlamentariker?

– Det är ganska nervöst att ställa upp i olika debatter och hela tiden känna att jag ska göra bra ifrån mig. Nästan varje gång jag ska göra något så pirrar det lite i magen. Men ibland är det viktigare att få fram sin åsikt än att lyssna på känslan av att vara nervös.

Hur har ditt engagemang i UNF påverkat dig?

– UNF har gjort mig trygg på olika sätt. I UNF har det funnits så många bra häftiga förebilder och vänner som stärkt mig som människa. I politiken finns det också många sådana, men UNF har en annan värme och närhet. Jag har också fått vässa mina kampanjskills i UNF och lärt mig allt jag kan om alkoholpolitik.

I år blev du istället medlem i IOGT-NTO. Hur känns det?

– Ja, jag fick ett brev hem där det stod att jag är förflyttad till IOGT-NTO. Det känns naturligt, men det är också en viss saknad. UNF har betytt väldigt mycket för mig framför allt mellan åren 20 och 25. Att bli medlem i IOGT-NTO är ett bevis på att nu är jag inne i vuxenvärlden. Och det är klart, är jag redo att sitta i Europaparlamentet så borde jag vara redo att vara med i IOGT-NTO.

Hur kommer det sig att du engagerar dig politiskt?

– Politik och påverkansarbete är typ det viktigaste man kan hålla på med. Jag tror att vi är väldigt många som ser att samhället inte är som vi vill att det ska vara, och det bästa sättet att förändra samhället är att engagera sig politiskt.

Hur är det att vara nykter i politiken?

– Det finns förstås en del som tycker det är konstigt att jag är nykter. Men jag har inte varit så normbrytande eftersom jag ändå har varit typ spralligast, gladast och har dansat mest i alla sammanhang. Jag är proffs på att vara placebofull. Det är också därför jag inte har någon anledning att dricka alkohol. Om jag kan få allt det positiva med alkohol, och utan det negativa, varför då dricka? Men alla kanske inte är lika bra proffs som jag …

Vad driver dig framåt?

– Jag känner att det måste bli ändring nu! Varje morgon vaknar jag och ser saker som är skit. Rasismen ökar, sjuka människor får ingen ersättning. Det finns för mycket som är dåligt för att jag inte ska känna driv. Det som driver mig framåt är peppen inför ett maktskifte. Ibland tittar jag på en bild på Borg och Reinfeldt och tänker: ”Ska jag orka fyra år till? Nej, nu går jag upp i dag också och arbetar för att få till något annat”.

Mer från Accent