vit jul

Fruntimret Gunilla Dahlgren ny ambassadör för Vit jul

Gunilla Dahlgren och hennes folkkära skapelse Lilla fruntimret, sällar sig nu till gänget som peppar för en vit jul.

Gunilla Dahlgren är författare, konstnär och kåsör, bosatt i Vikbolandet i Östergötland. Hennes första bok om Lilla Loffan och Tjocka Poffan, som handlade om två hundar i Linköping, gavs ut 1970. Men för den breda allmänheten är hennes skapelse Lilla Fruntimret kanske den mest kända. Lilla Fruntimmersboken kom ut 1984, men fruntimret föddes ur Gunilla Dahlgrens penna redan på 1950-talet.

Nu blir Lilla Fruntimret och hennes upphovskvinna IOGT-NTO-rörelsens ambassadörer för Vit jul. Varför?

– Jag har en nära släkting som blivit nykter alkoholist, och det har fått hela släkten att tänka till, säger Gunilla Dahlgren.

Hon reagerar också på alkoholnormen i media och i det sociala livet:

– Jag stör mig på vinprovning klockan tio på morgonen i TV, och på att det ofta när man ska träffa väninnor sägs att ”vi kan träffas och dricka vin och prata”. Varför ska det alltid drickas vin när man umgås? Det är ett jädra oskick!

Varför ska det alltid drickas vin när man umgås? Det är ett jädra oskick!

Gunilla Dahlgren nämner Systembolagets och CAN:s rapport om hur bag-in-box-vin ökat drickandet, som Accent rapporterade om förra veckan, och som inte minst fått negativa konsekvenser för hennes egen generation kvinnor.

– Det är ju så onödigt med allt detta vindrickande. De sitter ju inte och testar tobakssorter i TV, tobak och snus har vi kommit ifrån, och vi är ju så sunda och pratar om hälsan i övrigt. Det finns dessutom goda alkoholfria viner om man vill ha lite bubbel, säger hon.

Hur hon själv firar sin jul varierar år från år.

– Jag är separerad sedan ett antal år, så vi turas om lite. Jag har tre vuxna barn, sju barnbarn som är mellan 6 och 31 år gamla, och till och med ett barnbarnsbarn.

Alla vuxna borde se Barn har full koll, för att förstå hur barnen upplever det när vuxna blir obehagliga – för det vill vi ju inte vara.

Lilla Fruntimret filosoferar om Vit jul. Av Gunilla Dahlgren

Årets Vit jul-film  Barn har full koll, där lågstadiebarn berättar om hur de upplever vuxnas drickande tycker hon är ”strålande”.

– Alla vuxna borde se den, för att förstå hur barnen upplever det när vuxna blir obehagliga – för det vill vi ju inte vara. Barn är ju väldigt utsatta och utelämnade till de vuxna. De kan inte bara dra iväg och ta in på hotell om de inte trivs, säger hon.

Som en del i det nya ambassadörskapet kommer Gunilla Dahlgren att bidra med ett antal teckningar på temat vit jul. Till den som ännu inte prövat en julhelg utan alkohol skickar hon och Lilla Fruntimret en hälsning: Man kan ha trevligt utan alkohol – ta chansen!

Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:

»

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer