Vit jul

Så tycker barnen om föräldrarnas drickande

”Det blir inte så mysigt, det blir mer läskigt”. Så säger ett av de barn som intervjuas i årets kampanjfilm för Vit jul. Barn märker tidigt att föräldern druckit alkohol – betydligt tidigare än vad de vuxna vill tro.

Många vuxna vill gärna tro att barnen inte märker någon skillnad om föräldrarna druckit några glas alkohol till julbordet – och menar att de vuxna ändå har full koll. Det argumentet har årets Vit jul-kampanj tagit fasta på i filmen Barn har full koll, där barn tillfrågas om hur vuxna blir när de dricker.

I den cirka två minuter långa filmen berättar lågstadiebarn i en vanlig svensk skola om hur de tänker och tycker om vuxnas drickande: ”Man kan känna sig lite rädd, eller förvirrad”, ”Man får ont i öronen för att de skriker”, ”…Man vill helt enkelt inte vara med dem då”, säger några av de barn i 7-8-årsåldern som intervjuats.

– För mig som jobbat länge med de här frågorna är det inget nytt, jag känner igen det barnen säger. Men jag hoppas att filmen gör att barnens perspektiv sprids till fler, säger Mona Örjes, förbundsordförande i Junis, IOGT-NTO:s juniorförbund.

Hon menar att vuxna vanligtvis ser alkohol ur sitt eget perspektiv, och att barnen allt för ofta glöms bort.

– Vuxna märker inte själva att de blir sliriga, och kan tro att de är roliga, men barnen ser ju tydligt att den vuxne blir påverkad, säger hon.

Mona Örjes hoppas att filmen bidrar till att fler vuxna frågar barnen om hur de upplever vuxnas drickande – och att det leder till att fler firar en vit jul, utan alkohol.

– Min förhoppning är att kampanjen gör att fler barn får en trygg och rolig jul tillsammans med nyktra vuxna, som ser barnen, säger hon.

Om filmen: Barnen i filmen tillfrågades om de ville delta, och deras föräldrar har gett sitt medgivande. Intervjuerna genomfördes under skoltid med lärares och rektors samtycke.

Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:

»

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer