Thailand

”Försäljningen av cannabis har exploderat”

Sedan Thailand ändrade lagen har antalet försäljningsställen av cannabisprodukter ökat snabbt.

IOGT-NTO-medlemmen Sten Rollander från Söderhamn är i Thailand för att besöka sin flickvän. Där har han varit många gånger, senast i april i år, men den här gången är det mycket som är annorlunda.

– Vi åkte till Koh Pagnang några dagar och noterade att cannabisförsäljningen exploderat sedan lagändringen i somras. Som jag förstår det var den ett misstag. Man avsåg att legalisera medicinsk cannabis, men i själva verket blev allt legaliserat, säger han.

Alla möjliga cannabisprodukter finns att köpa.

– Cannabis går att köpa i både marknadsstånd och vanliga butiker. Många butiker har ett klistermärke med ett cannabislöv på dörren, eller en planta i en kruka utanför, så att man ska veta att de säljer. Det kan vara vilken typ av butik som helst, tatuerare till exempel. Sedan finns det butiker och torghandlare som gör tvärtom, sätter upp ett klistermärke med ett överkorsat cannabislöv så att man ska förstå att de inte säljer. 

Enligt Sten Rollander smygs cannabis in lite överallt.

– Det finns mat med cannabis, som pizza och brownies. Det finns rökrum och så kallade smoking areas där man kan röka cannabis. Jag blir alldeles förskräckt över utvecklingen, säger han.

Han undrar hur turismen kommer att påverkas.

– Det här lockar ju bara folk som vill köpa cannabis. Det är väl inte sådana turister de ska ha? Det är ju barnfamiljer som brukar åka hit.

Inte bara i butiker syns cannabis.

– Jag såg plantor i folks trädgårdar. De kanske odlade tidigare också, men gömde undan dem. Nu stod de i alla fall fullt synliga, på verandan. Det har jag inte sett tidigare. 

Även i Bangkok såg han samma utveckling.

– Det var likadant där. Nu är jag hos min flickvän i Ubon Ratchathani i norra delen av Thailand. Där märks inget av detta, åtminstone inte ännu.

Han rekomenderar ett avsnitt av Foreign correspondent för den som vill veta mer.

Johan Bengtsson, programansvarig på IOGT-NTO-rörelsens kontor i Thailand, har också noterat förändringen.

– Ja, jag och många andra har samma upplevelse. Efter att man öppnade upp för medicinskt bruk och avkriminaliserade allt annat bruk, började kaféer att sälja cannabiskaffe, butiker och andra försäljningsställen poppade upp, säger han.

Han menar att lagen efter förändringen i somras är ”väldigt vag.”

– Medvetet eller omedvetet, så drogpolitiska grupper och andra såg en chans att flytta fram gränsen ännu längre, och det skulle bli svårt att flytta tillbaka den. Hälsoministern och hans parti har gick till val på att de skulle legalisera för medicinskt bruk, för att skapa en ny inkomstkälla och stödja medicinsk turism. Det är fullt möjligt att de också räknade med att kunna liberalisera mer genom en vag lag. 

Utvecklingen oroar Johan Bengtsson.

– Det går åt fel håll väldigt fort.

Mer från Accent