finland

Finska politiker kritiska till vinförsäljning i mataffärer

”Ei kiitos”, säger finska politiker om vinförsäljning i mataffärer. Endast ett parti är positiva till ytterligare liberalisering av alkohollagen.

Borde vin och drycker med hög alkoholhalt säljas i matbutiker? Den frågan fick några av Finlands ledande politiker nyligen i en undersökning gjord av den finska dagstidningen Keskisuomalainen.

Frågan kommer ett år efter att landet har börjat tillåta supermarkets att sälja starköl, cider och vissa andra alkoholhaltiga drycker. Många förutspådde att den förändringen skulle leda till ökad alkoholkonsumtion i landet – preliminära siffror som Accent rapporterade om nyligen visar att försäljningen har ökat med en procent.

Det finska alkoholmonopolet, Alko, rapporterar att deras försäljningssiffror har minskat med 8,5 procent under 2018, jämfört med föregående år, till följd av lagändringen som säger att drycker med 4.7 till 5.5 volymprocent nu får säljas i matbutiker.

Men många politiker är nu kritiska till att utöka liberaliseringen enligt undersökningen.

Socialdemokraternas ledare Antti Rinne, vill inte släppa mer på reglerna. Han anser att de förändringar som gjorts i alkohollagen inte utvärderats tillräckligt ännu för att fler ändringar ska kunna genomföras. Både Vänsterförbundet och Centern säger att starkare drycker i matbutikerna skulle minska Alkos försäljningssiffror ytterligare, och att det skulle ha en negativ effekt på samhället om rusdrycker är mer lättillgängliga. Kristdemokraterna uttrycker att de vill ha kvar systemet som landet har just nu.

Endast ett stort parti vill se ännu ytterligare liberalisering av alkohollagarna: det liberalkonservativa Samlingspartiet. Utbildningsminister Sanni Grahn-Laasonen säger enligt undersökningen att ”studier visar att dagens ungdomar har ett mycket mer rimligt förhållande till alkohol än vad deras föräldrar brukade ha. Trots varningar, visade den nya alkohollagen att liberaliseringen inte ökade konsumtionen. Finland rör sig mot mer europeiska dryckesvanor”.

Fotnot: Ei kiitos = Nej tack.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer