Politik

Finland: Ny alkohollag ska minska konsumtionen

Finlands regering förbereder en helt ny alkohollag. Målet är att minska alkoholkonsumtionen med en fjärdedel.

På onsdagen presenterade social- och hälsovårdsministeriet i Finland den förnyelse av alkohollagen som statsminister Jyrki Katainen (m) och hans regering vill få till stånd. Målet är alltså en minskning av den genomsnittliga konsumtionen med 25 procent och för detta föreslås en rad åtgärder.

Mellanölet och andra motsvarande drycker föreslås få alkoholprocenten sänkt från nuvarande 4, 5 till 3, 5 procent. På fredagar och lördagar föreslås alkoholförsäljningen i handeln sluta redan klockan 18 mot idag klockan 21 och på söndagarna föreslås alkoholförsäljningen förbjudas helt och hållet.

Restauranger som idag kan servera alkohol fram till klockan två på natten föreslås endast få göra det fram till klockan ett, och det blir även inskränkningar för de restauranger som har öppet fram till fyra på morgonen.

Social- och hälsoministeriet vill också höja skatten på alkohol. Med hur mycket sägs inte, men meningen är att höjningen ska medverka till målet om en minskning av totalkonsumtionen med en fjärdedel.

Utöver ovannämnda åtgärder ska det också bli hårdare regler vad gäller förtäring av alkohol på offentliga platser.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer