USA

Fentanyl kan klassas som massförstörelsevapen

Den syntetiska opioiden fentanyl kan komma att klassas som ett massförstörelsevapen i USA. Det avslöjas i en intern handling som läckt från myndigheterna. 

Tjänstemän från det amerikanska inrikessäkerhetsdepartementet och försvarsdepartementet Pentagon har träffats för att diskutera en massförstörelsevapen-beteckning på preparatet fentanyl. Detta som ett led i att stoppa opioidens tillgänglighet på den svarta marknaden, rapporterar nyhetskanalen CNN.

”Fentanyls höga toxicitet och ökade tillgänglighet är attraktivt för hotfulla aktörer som söker icke-konventionella material för en kemisk vapenattack”, ska James F. McDonnell, som leder departementets avdelning för massförstörelsevapen, ha skrivit i ett pm som läckt till media.

Den syntetiska opioiden har i årtionden oroat nationella säkerhetsansvariga för dess potential i att utnyttjas i exempelvis en terrorattack.

Fentanyl används som smärtlindring inom sjukvården. Men missbruket har ökat – fentanyl och dess derivat ska ligga bakom drygt 30 000 av all 72 000 överdoser som resulterat i dödsfall i USA under 2017, enligt National Institute on Drug Abuse.

Efter att drogen skapat allt mer problem i landet, har Trump-administrationen sökt allt hårdare sätt att stoppa användandet.

Drogen produceras i stor utsträckning i Kina och kan köpas på vad som kallas the dark webb, eller ”den mörka webben” och skickas till USA. Men efter påtryckningar från amerikanska administrationen, meddelade kinesiska regeringen i slutet av förra året att de skulle sätta fentanyl på sin lista över mer kontrollerade substanser. Beslutet markerade ett tydligt skifte mot att försöka tygla opioidproduktionen i landet.

Amerikanska kongressen ska också ha infört nya standarder för landets postservice som ska hjälpa till att sålla bland paket som kan innehålla opioider.

Men trots dessa ansträngningar för att få stopp på inflödet av fentanyl, säger Andy Weber, den tidigare assisterande försvarssekreteraren för kärn-, kemiska och biologiska försvarsprogrammet, att det skulle vara ”oroväckande enkelt” att använda fentanyl i en kemisk attack.

– Nu när det verkligen finns en marknad där man kan köpa stora mängder fentanyl, elimineras kapacitetsgapet, och det gör det tillgängligt för terroristgrupper, säger Andy Weber till CNN.

– Det förändrar spelplanen. Under min livstid har jag aldrig sett ett massförstörelsevapen som finns på en existerande svart marknad.

Om fentanyl skulle användas som vapen och distribueras i exempelvis vatten- och luftsystem, skulle det kunna få förödande konsekvenser.

Andy Weber menar att första gången USA:s försvarstjänstemän noterade hur farlig en fentanylattack kan vara, var när ryska militären pumpade in opioiden i ventilationssystemet på en teater i Moskva, när den tagits över av tjetjenska rebeller 2002. Totalt dog 170 personer av gasen.

– Det var då vi på Pentagon började inse att militärer utvecklade fentanylanaloger som en form av kemiska vapen, och att vi behövde börja arbeta med motåtgärder, säger Andy Weber till CNN.

Att beteckna fentanyl som ett massförstörelsevapen skulle göra det möjligt för USA:s nationella säkerhetsrepresentanter att vidareutveckla och bygga teknik som lättare kan upptäcka fentanyl-leveranser, men också för att åtala personer för dess olagliga distribution.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer