Cannabislegalisering

F d drogrådgivare i Vita huset: Legalisering katastrof för folkhälsan

New York har avkriminaliserat marijuana – Kevin Sabet, en av de främsta ledarna för den amerikanska anti-legaliseringsrörelsen, förklarar varför han tycker att det är positivt.

De senaste åren har 15 amerikanska stater avkriminaliserat marijuana – New York är den senaste i raden. Ytterligare 11 stater har legaliserat drogen för rekreationellt bruk.

Avkriminaliseringen innebär att innehav av små mängder av drogen kommer att straffas med böter snarare än med fängelse. Det tycker legaliseringsmotståndaren Kevin Sabet är bra.

– Politikerna ville egentligen legalisera drogen helt, men vi pressade tillbaka. Därför anser vi att  avkriminalisering är en kompromiss som vi kan leva med, säger han till Accent, och fortsätter:

– Vi vill varken att folk ska hamna i fängelset eller i brottsregistret, men samtidigt är inte legalisering lösningen, eftersom att det skulle innebära ytterligare kommersialisering av marijuana.

I över 20 år har han arbetat som drogpolitisk rådgivare för Vita huset, under tre presidenter: Bill Clinton, George Bush och Barack Obama. För sex år sedan startade han organisationen SAM, Smart Approaches to Marijuana. Kevin Sabet berättar att avsikten var att lyfta alla negativa konsekvenser som marijuana orsakar i samhället, eftersom han saknade de starka rösterna i debatten.

– Det var viktigt att skapa en sådan organisation, för det finns ingen annan som jag känner till. Vi ville stänga klyftan mellan forskning och de missförstånd som finns bland folk gällande marijuana, säger han.

I juni stoppades lagstiftarnas initiala försök att legalisera marijuana i New York på grund av oenighet inom det styrande demokratiska partiet om hur branschen skulle regleras. Detta ledde vidare till beslutet om avkriminalisering.

Enligt Kevin Sabet, som leder SAM:s New York-avdelning, har hans organisation stoppat legalisering av marijuana i många stater, inklusive New York.

– Vi är oppositionen. Visst, legaliseringssidan har mycket pengar, mycket mer än vi. Men ekonomi är inte den enda viktiga faktorn. Genom att fortsätta resonera med stöd av logik och forskning tror vi att vi kan pressa tillbaka och avvärja legalisering i många stater, säger han.

Kevin Sabet berättar att många människor tror att avkriminalisering är ett första steg mot legalisering. Han menar att det inte stämmer.

– För oss är det ett sista steg – inte det första. Om legaliseringen av marijuana i USA fortsätter vinna mark så är det inte bra, därför måste vi hålla koll på den utvecklingen. Men jag tror att vi kan pressa tillbaka om tillräckligt många gör sina röster hörda i frågan.

Trots att stater som Kalifornien och Colorado har legaliserat marijuana för rekreationellt bruk, så säger Kevin Sabet att det är flera mindre orter i delstaterna som stoppar sina lokala butiker från att sälja drogen.

– Det beror på de allra flesta människor inte vill ha drogerna i sitt grannskap. Många är för en legalisering eftersom de tror att det är enda sättet att avkriminalisera drogen, säger Kevin Sabet.

Som Accent tidigare rapporterat, menar många legaliseringsförespråkare att en legalisering skulle sätta stopp för den rasistiska tillämpningen av narkotikalagarna, eftersom många minoriteter drabbas hårdare av fängelsestraff på grund av innehav av drogen. Bara i delstaten New York arresterades över 360 000 personer för innehav av drogen mellan 2008 och 2017 enligt siffror från FBI.

Men Kevin Sabet menar att det finns en mellanväg: avkriminalisering, men inte legalisering. Han tror att en legalisering skulle innebära en folkhälsokatastrof i USA.

– Precis som vi redan har sett med alkohol, tobak och opioider. Dessutom finns marijuana idag i så många former; som gummibjörnar, kakor, glass, godis. Det är riktigt illa.

Mer från Accent