Rattfylleri

England: Fördubbling av antalet kvinnor som kör berusade

Polisen i England och Wales vill sänka promillegränsen i trafiken. De oroas bland annat över att antalet kvinnor som kör påverkade fördubblats.

I Skottland sänktes promillegränsen förra året till 0,5 promille, men i England, Wales och Nordirland är gränsen fortfarande 0,8. Polisen vill nu sänka gränsen till Skottlands nivå. Det rapporterar The Telegraph.

– Vi skulle vilja se en lägre promillegräns, som de flesta andra europeiska länder har. Sedan gränsen sänktes i Skottland har antalet rattfyllerister minskat markant, säger Victoria Martin från Polisförbundet.

Med det hoppas de också kunna bryta trenden att allt fler kvinnor kör bil efter att ha druckit.

Fortfarande är rattfylleri främst ett manligt problem, men forskning visar att kvinnorna nu står för 17 procent, jämfört med nio procent 1998.

I en studie genomförd av Social Research Associates (SRA) uppger kvinnorna att de tror att de löper mindre risk att bli stoppade av polisen än män. I studien uppger 40 procent av de tillfrågade att de någon gång kört bil efter att ha druckit. Kunskapen om hur berusad man blir efter en drink var generellt låg.

– Vi ser en minskning av rattfylleriet bland män som vi tror beror på ett antal riktade kampanjer. Det är jättebra, men kvinnorna verkar inte nås av budskapet.

Kris Beuret, chef för SRA och författare till studien, säger att det finns genderspecifika skäl till att kvinnor kör påverkade.

– Det handlar dels om att kvinnors kroppar förbränner alkohol långsammare än män och en sammanblandning av hur många glas man kan dricka, men också om att de tror att risken att åka fast är mindre för dem. Sedan är det många kvinnor som lever med höga krav på sig och av den anledningen dricker för mycket. Viktiga budskap når inte kvinnor eftersom sinnebilden av en rattfyllerist är en man.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer