Energidryck och alkohol – en farlig blandning

Ungdomar som blandar alkohol med energidrycker dricker oftast mer än om de blandar alkoholen med något annat. Men de känner inte av hur alkoholpåverkade de är, vilket ökar risken för våld, olyckor och sexuellt utnyttjande.

Enligt en amerikansk studie genomförd av professor Mary O´Brien är det riskfyllt att blanda alkohol med energidrycker.

Ungdomar som blandar alkohol med energidryck tenderar att dricka mer än annars. Men trots att konsumtionen ökar känner de sig mindre fulla än vad de egentligen är. Att vara allvarligt påverkad utan att själv märka det ökar risken för olika former av våld eftersom omdömet är försvagat.

Det finns studier som visar att collegestudenter som blandar alkohol och energidrycker oftare exempelvis kör bil rattfulla eller blir sexuellt utnyttjade än de som bara dricker alkohol.

Av de studenter som ingick i Mary O´Briens studie uppgav 28 procent att de någon gång under de senaste 30 dagarna blandat alkohol med energidryck. Den genomsnittliga konsumtionen var sex, sju drinkar vid varje tillfälle. Mängden koffein som ungdomarna får i sig vid ett sånt tillfälle motsvarar cirka 30 coca-cola.

I Sverige anser hälften av ungdomarna i åldrarna 18 till 25 år att det är vanligt att vänner och bekanta blandar alkohol med energidrycker. Det visar en undersökning som Novus Opinion genomfört på uppdrag av Systembolaget.

Av de 420 ungdomar som deltog i studien är det en av tio som dricker alkohol blandat med energidryck flera gånger i månaden. Fyrtio procent har gjort det under det senaste året.

Hälften av ungdomarna tror att det är farligare att blanda alkohol med energidryck än att dricka andra alkoholhaltiga drycker.

Joanna Wågström

Mer från Accent