Drogerna MDPV och Butylon förbjuds

De centralstimulerande drogerna MDPV och Butylon narkotikaklassas den 1 februari, efter ett beslut från regeringen. Drogerna, som oftast förekommer i ungdomsgrupper, säljs över webbsidor på nätet.

Drogerna MDPV och Butylon som för tillfället är lagliga är både centralstimulerande och hallucinogena. Hittills har inga dödsfall till följd av överdosering inträffat men enligt Anders Persson, som utreder missbruksmedel på Statens folkhälsoinstitut, FHI, har flera allvarliga förgiftningsfall rapporterats.

– Drogerna ger hjärtrusningar, illamående och yrsel. Hallucinationerna gör också att man kan försätta sig i farliga situationer. Dessutom ger de svåra abstinensbesvär, säger han.

MDPV och Butylon är så kallade designade droger vilket innebär att de har skapats utifrån en redan känd narkotikaeffekt. Andra droger i samma kemiska grupp är Mefedron och Efedron.

– Man gör en mindre kemisk förändring och får fram en ny drog med liknande effekter som inte är narkotikaklassad. I den här gruppen har vi redan narkotikaklassat flera stycken men det finns några kvar som inte är olagliga ännu, säger Anders Persson.

Totalt finns det tusentals substanser som skulle kunna användas i berusande syfte enligt Anders Persson och nya droger utvecklas hela tiden.

– Vi fortsätter att titta på den här gruppen men jag vill inte precisera vilka vi tittar på. För det vi säger styr vad som sedan tillhandahålls på webbsidorna.

Joanna Wågström

Mer från Accent