Turism

De nyktra resornas pionjärer

Researrangören Fredrik Karlsson tycker att resor ska vara alkohol- och drogfria. Förra året startade han Upplevelsen i Fokus, en resebyrå som riktar in sig på bland annat barnfamiljer och pensionärer som vill göra aktiva resor fyllda med sunda upplevelser.

Fredrik Karlsson bygger färdiga koncept som skräddarsys efter kundens önskemål. Nyligen tog han exempelvis NBV Halland till Island. Resorna föregås av en studiecirkel.

– Målet med våra läs och res-upplevelser är att våra kunder ska få drogfri och fin gemenskap. För den som har haft ett missbruk kan reseupplevelserna vara bra verktyg för att komma tillbaka till ett normalt liv, säger han.

Man ska inte behöva utsättas för alkohol i någon form

Fram tills för ett par år sedan drev IOGT-NTO-medlemmen Kjell Axelsson Sober Resor. Nu fortsätter NBV Halland att arrangera resor under samma namn och koncept. 1996 fick Kjell Axelsson ihop ett gäng nyktra globetrotters som tillsammans reste till Kina och Italien, och efter det rullade det på.

– De flesta som reste med mig var organiserade nykterister, men inte alla. Vår profil var helnykter och jag såg alltid till att rensa middagsborden på alkohol och bara servera alkoholfritt. Den som har haft ett beroende ska inte behöva utsättas för alkohol i någon form, säger Kjell Axelsson, som efter många år slutat agera reseledare, men som med glädje minns den starka gemenskapen och tryggheten i gruppen.

Mer från Accent