dom

Cannabisolja med THC bedömd som narkotika

Idag kom Högsta domstolens utlåtande i målet om ifall så kallad CBD-olja som innehåller små mängder av det rusgivande ämnet THC ska anses vara narkotika eller inte.

CBD-olja som tillverkas av industrihampa innehåller en liten mängd THC, oftast mindre än 0,2 procent. Produkten, som marknadsförts som välgörande för en lång rad krämpor, har haft en oklar legal status under det senaste året.

I både tingsrätt och hovrätt bedömdes CBD-olja tillverkad av industrihampa inte vara narkotika men riksåklagaren överklagade målet till Högsta domstolen. Nu slår Högsta domstolen fast att även CBD-olja med en liten mängd THC ska anses vara narkotika.

Trots att industrihampa inte anses vara narkotika anser högsta domstolen att detta inte gäller om växten använts till en produkt som innehåller THC.

Angelo Graziano har sålt CBD-olja i flera år och även suttit i fängelse för att ha importerat CBD-olja med THC i. Han säger att han blev lite förvånad över dagens dom. Men han kommer inte sluta handla med oljan.
– Nu behövs jag ännu mer. företag kommer att skrämmas och stänga ner sin CBD-försäljning, säger han.

Peter Moilanen, chef på Narkotikapolitiskt centrum, välkomnar domen.
– Det är bra att detta nu är klarlagt så ingen tvekan föreligger. Det som klassas som narkotika ska förstås betraktas som sådan. I detta fall har ju även Läkemedelsverket varit tveksam, säger han.

Mer från Accent