Cannabis

CBD-preparat får inte säljas i Sverige

Produkter som innehåller cannabidiol, CBD, är läkemedel. Då de inte är godkända och registrerade innebär de att de inte får säljas i Sverige.

Det slår Läkemedelsverket fast efter avslutade tillsynsärenden. Läkemedelslagstiftningen syftar till att säkerställa att läkemedel som används vid sjukdomar har god kvalitet, är säkra och har bevisad effekt. Läkemedel som säljs i Sverige måste därför vara godkända.

– Produkter som används för att behandla sjukdomsymptom måste vara kontrollerade och godkända. Det handlar helt enkelt om patientsäkerhet, säger Lena Björk, direktör i Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Besluten omfattar bland annat oljor, kapslar och inhalationslösningar innehållande cannabidiol, CBD. CBD används för behandling av olika sjukdomar, och produkterna har också sålts i detta syfte.

Företag som vill utveckla läkemedel baserade på cannabidiol kan göra det inom ramen för läkemedelslagstiftningen.

Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:

»

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer