Politik

”Bra att lyssna på kroppens signaler”

Folkhälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström är den som har ansvar för alkohol- och narkotikapolitiken i Sverige. I fredags meddelade regeringen att han är sjukskriven på obestämd tid.

Enligt Socialdepartementet finns dock ingen anledning till oro för att politiken inte ska drivas vidare.

– Alla politikområden drivs vidare som planerat. Hela staben finns kvar även om de flyttas över till Annika Strandhäll. Det finns inga planer på att sänka ambitionsnivån. Däremot kommer inte alla möten att hållas som planerat. Annika Strandhäll har ju en egen kalender att förhålla sig till, säger Karin Boman Röding, pressekreterare hos Gabriel Wikström till Accent.

IOGT-NTO:s politiske sekreterare Simon Holmesson förväntar sig inte heller att sjukskrivningen ska påverka det alkoholpolitiska arbetet nämnvärt.

– För det första tycker jag det är ett bra och ansvarsfullt beslut av Gabriel att lyssna och vidta åtgärder efter sina symptom. Den största påverkan för IOGT-NTO är hans medverkan på vår kongress och seminariet om alkohol och cancer i Almedalen. Vi förväntar oss att alkoholfrågan fortsätter arbetas med i socialdepartementet med särskilt fokus på distanshandeln där vi väntar en lagrådsremiss, säger han.

Enligt Dagens nyheter är det stressrelaterade symptom som är orsaken till sjukrivningen. Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll kommer under tiden att ansvara för politikområdena sjukvård, folkhälsa och idrott.

– Jag har haft känningar under en längre tid. Det har kommit smygande och sedan accelererat. Jag har ju erfarenhet av det här sedan tidigare så jag har känt igen symtomen. Rekommendationen från läkaren var att det bästa är att jag är sjukskriven på 100 procent för att få chans att komma i fatt, säger Gabriel Wikström till Dagens nyheter.

Mer från Accent