Alkoholpolitik

Bekräftat: Restriktiv politik ger mindre fylla

Färre super sig fulla i samhällen med kraftfull alkoholpolitik. Det visar en ny studie från Boston.

Enligt en ny studie skyddar alkoholpolitiska åtgärder mot berusningsdrickande i USA. Det skriver webbsidan Medical News. Studien har genomförts av forskare vid Boston University Schools of Medicine (BUSM) och Public Health and Boston Medical Center (BMC). De har studerat 29 amerikanska stater och poängsatt deras alkoholpolitik efter hur kraftfull den bedömdes vara.

Berusningsdrickande orsakar mer än hälften av alla alkoholrelaterade dödsfall i USA. Enligt den nya studien har stater med mer restriktiv alkoholpolitik färre som berusningsdricker. Dessutom visar det sig att i stater som förändrar sin politik i restriktiv riktning, sjunker andelen som berusar sig. Ju kraftfullare åtgärder desto större minskning.

– Den här studien ger ett viktigt bidrag till den omfattande forskning som visar att alkoholpolitik spelar roll, stor roll, för att minska och förebygga alkoholrelaterade problem, säger Tim Naimi, biträdande professor i medicin vid BUSM och ansvarig för studien.

Studien är publicerad i  American Journal of Preventive Medicine.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer