alkoholpolitik

Även muslimska länder behöver alkoholpolitik

Även om alkoholkonsumtionen är låg i muslimska länder behövs alkoholpolitiska verktyg för att skydda länderna från alkoholindustrins påtryckningar.

I muslimska länder är alkoholkonsumtionen låg, men globaliseringen bidrar till att konsumtionen ökar. Det skriver forskare från Australien i en artikel i tidskriften Addiction.

Forskarna anser därför att även muslimska länder behöver alkoholpolitik. De betonar att det kan vara svårt att skapa en gemensam politik eftersom de muslimska länderna sinsemellan är så olika. Lösningen är att utveckla breda globala riktlinjer som sedan kan anpassas efter nation och ta hänsyn till religiösa och kulturella skillnader. Det nationella arbetet bör utformas i samarbete mellan regering, religiösa ledare, folkhälsotjänstemän, experter och forskare. Även utländsk expertis kan vara nödvändigt att ta in anser forskarna.

I artikeln skriver forskarna också att det är viktigt att identifiera aktörer som kan påverka alkoholkonsumtionen. De varnar dock för att släppa in alkoholindustrin i processen:

”Det råder konsensus bland folkhälsoexperter att alkoholindustrin är en aktör som ska hållas på en armlängds avstånd från alkoholpolitiskt samråd. Industrin är vinstdrivande och deras inblandning riskerar att resultera i att alkoholpolitiken tjänar deras intressen snarare än det allmännas bästa. Därför behövs en omfattande och upplyst regeringspolitik för att hjälpa till att kontrollera trycket från den globala alkoholindustrin i de muslimska länderna.”

Enligt artikeln påverkas unga mest, främst via internet och sociala medier som utnyttjas av alkoholindustrin för att skapa konsumentgenererad reklam. Därför är unga en särskilt viktig målgrupp för alkoholpolitiken.

Alkohol är ett känsligt område att forska på i muslimska länder och skillnaden mellan registrerad och oregistrerad konsumtion är ofta stor. Därför är smuggling och illegal produktion av alkohol två områden som behöver prioriteras.

Mer från Accent