Opioidkris i USA

Inget kinesiskt fentanylstopp ännu

Trots stora ord från USA:s president Donald Trump fortsätter kinesiska fentanylanaloger skörda liv i nordamerika.

I december förra året verkade USA och Kina ha enats om en plan för att stoppa den kinesiska exporten av av fentanyl, som är en stor faktor i en amerikanska opioiddödligheten. Men enligt Washington Posts kinakännare John Pomfret är resultaten av samtalet mellan Donald Trump och Xi Jinping vid G20 mötet förra året långt ifrån imponerande. Han citerar en källa inom Donald Trumps administration som varit inblandad i samtalen med Kina och som säger att inget har hänt under de tre månader som gått sedan mötet.

John Pomfret menar att det finns många möjliga anledningar till varför Kina inte kommer till USA:s hjälp för att lindra opioidkrisen. Till exempel måste Kinas reglering av fentanyl upprätthållas på en lokal nivå och Pomfret menar att lokala makthavare har ett större intresse av att låta ekonomin kring fentanylproduktionen frodas och generera skatt, snarare än att tänka på amerikaner på andra sidan jorden.

Dessutom har Kina ännu inte gått med på att gruppkategorisera fentanylanaloger. Det betyder att bara specifika varianter av fentanyl är olagliga, det räcker med att byta ut en molekyl eller två för att få fram en ny, än så länge laglig, analog.

Samtidigt menar John Pomfret även att det finns en ”historisk skadeglädje” i Kina kring USA:s opioidepidemi. Kina genomlevde en egen opioidepidemi för 150 år sedan i samband med opiumkriget då västerländska, och även amerikanska, handelsmän dumpade tonvis med opium över den kinesiska befolkningen. Opiumkriget kan sägas vara en vändpunkt i Kinas historia då man förlorade en stor del av sin tidigare kontroll över världshandeln.

Denna vecka började rättegången i Svea Hovrätt mot de två bröder som i tingsrätten dömdes för vållande till annans död efter att ha sålt fentanyl som orsakade åtta dödsfall. Sen domen i tingsrätten förra våren har synbart all onlinehandel med fentanyl, som tidigare skedde öppet, försvunnit. Även de fentanylrelaterade dödsfallen har minskat kraftigt i Sverige sen 2017.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer