Almedalen torkar upp

Alkoholfri invigning och stopp för mingel. Inför årets politikervecka i Almedalen har Gotlands kommun begränsat alkoholserveringen jämfört med tidigare år.

– Vi vill markera att vi har en restriktiv syn på alkoholområdet genom att inte bjuda på alkohol under invigningen. Men det betyder inte att det rör sig om någon ny policy, vi gör så här i år nästa år kan det se annorlunda ut, säger Carolina Kallum som är koordinator för Almedalsveckan.

Under förra årets politikervecka restes det krav från bland andra IOGT-NTO och Feministiskt Initiativs talesperson Gudrun Schyman om att alkoholserveringen under Almedalsveckan borde stoppas. Uppmärksamheten tycks ha gett resultat.

Förutom den alkoholfria invigningen är det också totalstopp för rena mingel, frukost- och lunchbjudningar. Kravet är att någon fråga måste diskuteras för att ett arrangemang ska komma med i det officiella programmet.

– Det finns inga rubriker som är bara mingel men man kan ha ett seminarium med mingel, säger Carolina Kallum.

Enligt henne går det inte att totalförbjuda alkohol under politikerveckan eftersom varje arrangör är ansvarig för sitt eget evenemang. Men alla som serverar alkohol har granskats av kommunen och har fått tillstånd att göra det.

I vanlig ordning kommer kommunen att genomföra kontroller av alkoholförsäljningen.

– Vi kan inte gå ut och förbjuda andra att servera alkohol men så länge kommunen är värd kan vi ha vissa begränsningar.

Joanna Wågström

Mer från Accent