Alla lurades av Pool Medias säljare

När Accent slumpmässigt ringde runt till företag som valt att sponsra Rofub (Riksorganisationen för utsatta barn) uppgav samtliga att de trodde att Rofub var en organisation. Flera hade sagt nej till sponsring om de vetat att det i själva verket är ett aktiebolag.

Annette Ekström, Familjebostäder, Stockholm

– Deras verksamhet ligger inom ramen för det som vi stödjer och gäller det inte några större belopp så brukar vi inte granska dem, vi utgår från att det är seriöst. När han ringde marknadsförde han det som en organisation. Jag hade aldrig gått med på att stödja det om jag visste att ett säljföretag låg bakom och att det inte är ideellt. Vi kommer inte att stödja det här i fortsättningen.

Lena Grönwall, Coop Med Mera, Stockholm

– Jag uppfattade det som en riksorganisation som ringde. Det verkade bra och det rörde sig inte om så mycket pengar. Man utgår från att det är ärligt. Jag tycker inte att det var tydligt att det var ett aktiebolag och såg det inte på fakturan heller.  Det är skillnad om det är ett aktiebolag, de har ett annat intresse. Man vill inte sponsra ägare.

Anette Beckman, Spa och tandhygien, Örebro

– Jag uppfattade det som att det var ett företag bakom själva idén men att det är en organisation som ska jobba med det här. Jag tycker inte att det spelar någon roll om det är ett aktiebolag huvudsaken är vad de jobbar för och jag tror att det är bra grejer.

Bertil Ladin, Hälsinglands Marinsservice, Bergsjö

– Det var definitivt ett bra ändamål, jag vet vilka öden det finns. Jag kan inte svara på om de sa att det var ett aktiebolag. Men jag tolkade det som att det var en organisation som ringde, typ Rädda Barnen.
Man hör sådana här historier, exempelvis Röda Korset, där stora summor går till administration. Ska det dessutom vara ett aktiebolag där ägarna kräver utdelning, då tycker jag att det är fel spår.

Pär Lemnert, Gävle Reklam, Gävle

– Jag vet inte om jag har tackat ja till att sponsra dem men jag har pratat med dem och har fått en faktura och ett diplom. På fakturan såg jag att det inte var ett 90-konto och det reagerade jag på så jag har inte betalat ännu. Jag har inte fattat att det inte var en organisation. Ett aktiebolag hade jag aldrig sponsrat, deras syfte är att tjäna pengar till ägarna, det vill inte jag ge pengar till.

Mikael Rastenberger, Grundmäklarna, Trollhättan

– Jag uppfattade det som en organisation faktiskt. Jag brukar gå på ren intuition. Att jag sponsrade utsatta barn var för att det var en bra tjej som ringde. Jag gillar inte att de bedriver aid i vinstsyfte, det gillar jag inte alls. Det är fel grundidé. Hade tjejen sagt det då hade jag frågat henne om hon visste vad hon håller på med för det ser inte bra ut i cv:t. Det är falsk marknadsföring. Det är näringsförbud tycker jag. Jag ska ringa dem och be dem ta bort det. Fan vad arg jag blir.

Sarah Isberg, skolchef, Uddevalla kommun, Uddevalla

– Jag sa inte ja på en gång utan pratade först med vårt hälsopolitiska råd. Jag försökte bedöma om jag tyckte att de var seriösa. Jag tittade på hemsidan men inte tillräckligt noga tydligen. Hälsopolitiska rådet har också tittat närmare på det. Jag uppfattade det som en hjälporganisation, en stödorganisation. Inte som ett aktiebolag. Det blir inga mera pengar där.

Mer från Accent