Norge

Alkoholpolitik delar norska valvinnare

En av de frågor där de borgerliga segerpartierna i det norska valet har olika syn är alkoholpolitiken. Medan Kristdemokraterna inte kan acceptera några liberaliseringar av alkoholpolitiken vill Framstegspartiet avskaffa Vinmonopolet.

De fyra borgerliga partier som vann det norska valet är oense i en rad viktiga frågor, däribland alkoholpolitiken. Det rapporterar den engelskspråkiga norska nyhetswebben News in English.no.

Kristdemokraterna har deklarerat att de inte kan acceptera någon mer uppluckring av alkohollagarna, som generösare serveringstider, utökade öppettider på Vinmonopolet eller reglerna för ölförsäljning i andra butiker. Inte heller kan de tänka sig att sänka skatten på vin. Sprit eller öl.

De konservativa, Framstegspartiet och Liberalerna vill samtliga utöka försäljningstiderna. Framstegspartiet går till och med så långt att de vill avskaffa Vinmonopolet som är den norska motsvarigheten till Systembolaget.

Erna Solberg, partiledare för De konservativa och den som förväntas bli Norges nästa statsminister, är optimistisk till att de fyra partierna ska komma överens. Politiska bedömare menar däremot att det är större sannolikhet att Kristdemokraterna lämnar förhandlingsbordet och låter de övriga bilda regering utan dem.

Den 14 oktober måste förhandlingarna vara klara och en gemensam plattform presenteras.

Mer från Accent