Alkohol i indragna energidrycker återanvänds som etanolbränsle

I höstas svartlistades koffeinhaltiga energidrycker med alkohol i USA, eftersom de anses hälsofarliga. Nu skickas hundratusentals burkar till återvinningsstationer där alkoholen tas tillvara och återanvänds som etanolbränsle.

I november förra året skickade den amerikanska motsvarigheten till Livsmedels- och Läkemedelsverket ut varningsbrev till fyra tillverkare av koffeinhaltiga energidrycker med alkohol, med budskapet att de är hälsofarliga och har lett till alkoholförgiftning, bilolyckor och överfall.

De fyra företagen bestämde sig då för att dra tillbaka de aktuella dryckerna från butikerna, skriver AP. Flaskorna och burkarna skeppas nu iväg till olika återvinningsanläggningar där alkoholen destilleras från dryckerna för att återanvändas i etanolbränsle.

Exakt hur många liter hälsofarlig energidryck som kommer att användas för att driva bland annat bilar finns det inga uppgifter om, men det handlar om stora mängder. En av återvinningsanläggningarna, MXI Enterprises, berättar för AP att de tar emot och återvinner fyra lastbilslaster med energidrycker om dagen och räknar med att göra det ett bra tag framöver. Varje lastbilslast rymmer  2 000 flaskor med 70 centiliter i varje.

Jenny Stadigs

Mer från Accent