Sexköp

Alkohol och sexköp tätt sammanflätade

Svenska män som köper sex gör det ofta utomlands. I en unik rapport avslöjas svenska sexköpares beteende i Thailand – och hur industrin påverkas av alkohol.

Nära en halv miljon svenskar besöker Thailand årligen, och vintern är högsäsong för semestrar med sol och bad i området. Men landet är också en av de vanligaste destinationerna för svenska mäns sexköp. Journalisten Joakim Medin har på uppdrag av nätverket Schyst resande skrivit rapporten Welcome to Sin City, vilket är en av de första studierna där ett större antal svenska män själva kommenterar sitt sexköpande.

I somras arbetade han undercover i Thailand för att träffa svenska sexköpare och för att kunna ge en unik inblick i sexturismen i Phuket, Bangkok och Pattaya. Joakim Medin utgav sig själv för att vara intresserad av sexköp, men spelade i själva verket i hemlighet in samtal med flera män som han träffade.

”Det är en affärstransaktion mellan två människor, ungefär som att köpa ett kilo fläskkött”, sade en västsvensk 47-årig sexköpare till journalisten Joakim Medin.

Rapporten slår fast att sexindustrin är tätt sammanflätat med alkoholkonsumtion och dess problem. Öl och sprit flödar på turiststråken och sexköparna är en del av den kulturen. Prostituerade tvingas också delta och många måste dricka alkohol varje dag för att interagera med sexköparna. Rapporten beskriver hur sexturismen fortgår, på grund av hög alkoholkonsumtion och normalisering av prostitution i Thailand. Vanlig turism bidrar till den normaliseringen genom att blunda för problemen.

Alkoholkulturen skapar hälsoproblem, både mentala och fysiska, för sexturister i Thailand. I rapporten skildras hur Svenska kyrkan samarbetar med en svensk avdelning av Anonyma Alkoholister i Thailand, eftersom att många efterfrågar hjälp på plats.

Enligt Joakim Medin kan männen som köper sex delas in i olika kategorier; några är sexmissbrukare, vissa säger att de tar seden dit de kommer då ”thailändare har en annan syn på sex” , andra letar efter någon att kalla flickvän, och vissa tycker att de hjälper kvinnorna genom att ge dem pengar.

Joakim Medin. Foto: Giulia Tuveri

Männen som Joakim Medin mötte hade olika bakgrunder – var mellan 30 och 70 år, kom från norr och söder, stad och landsbygd, var hög- eller lågutbildade. Men gemensamt för dem var att de var ensamma män som ofta uttryckte sig rasistiskt och hade tröttnat på ”mångkulturella och jämlika Sverige”.

Runt 24 000 svenska män har köpt sex de senaste 12 månaderna och 80 procent av dem har gjort det utomlands, enligt siffror från Socialstyrelsen. Just Thailand är känt för sin stora sexindustri, med en historia som går tillbaka flera hundra år. Prostitution i Thailand är illegalt, men sedan 2009 har endast tio svenskar dömts för sexbrott utomlands. En siffra som inte reflekterar den verkliga statistiken.

Nätverket Schyst resande är ett samarbete mellan Unionen, Childhood, Svenska kyrkan, Fair Action, Hotell- och restaurangfacket, RealStars, IOGT-NTO samt Union to Union.

Mer från Accent