Trafik

Alkohol bakom var tionde trafikdöd

Alkohol ligger bakom 10,9 procent av världens trafikolyckor med dödlig utgång. Alkoholrelaterade olyckor leder dubbelt så ofta till döden.

Alkohol är en stor riskfaktor för trafikolyckor, särskilt runt jul när många dricker glögg både nu och då. Det visar en undersökning som försäkringsbolaget Allianz har låtit göra.

– Globalt sett kan var tionde trafikolycka med dödlig utgång ledas till alkohol. Oftast är det män som riskerar sina liv genom att dricka när de ska köra, säger Christoph Lauterwasser, chef för Allianz Center for Technology (AZT).

Allianz analys visar på stora regionala skillnader. Östeuropa och Centralasien ligger i topp med 18,2 procent av trafikdöden orsakad av alkohol. Därefter följer övriga Europa, 16,7 procent, och Amerika, 12,9 procent. Betydligt mindre vanligt är det i Afrika, 8 procent, Stilla havsområdet, 7,3 procent. I Mellanöstern är det minst vanligt att alkohol ligger bakom dödsolyckor i trafiken, endast 2,4 procent. Sammantaget ger det ändå ett globalt genomsnitt på 10,9 procent.

Det land som utmärker sig allra mest är Vitryssland där alkohol orsakar 51,4 procent av olyckorna med dödlig utgång i trafiken.

Italien är bäst i Europa med endast 2,7 procent.

Oftast är det män mellan 21 och 24 år som utsätter sig själva och andra för risken.

Försäkringsbolaget påpekar också att försäkringen inte täcker skador på det egna fordonet om föraren kör påverkad.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer